Die tijd van de maand: ‘Waarom plak je zo’n grote sticker in je onderbroek, mama?’

24.09.2023 05:56
menstruatie Beeld: Getty Images

Het liefst op de bank met een xl-chocolade reep kruipen en zou direct een aparte wc in huis willen bouwen om die nieuwsgierige oogjes te vermijden. Het is ook wat, dat ongesteld zijn.

Melanie (34): “Mijn momentje speelt zich af in de maandelijkse periode waarin je het liefst je eigen aparte badkamer en wc in huis wil hebben, zonder man en kinderen die zomaar kunnen binnenstormen. Maar helaas is die luxe me nog niet gegund en dus plan ik in die ene week mijn sanitaire stops zoveel mogelijk als mijn kinderen Dex (5) en Linde (2) afgeleid zijn, want het lukt mij, net als veel andere moeders, amper om in mijn eentje naar de wc te gaan met de deur op slot.

Gewapend met een nieuwe tampon en maandverband sloop ik als een ninja naar boven. De kinderen waren beneden lief aan het spelen en dan weet je dat je maximaal twee minuten hebt voor er hommeles is. Ik deed zo snel ik kon mijn ding.

Raketje tussen je billen

Terwijl ik mijn broek optrok, zag ik twee oogjes verschrikt staren naar mijn kruis. Dex vroeg: ‘Waarom doe jij een raketje tussen je billen? En waarom plak je zo’n grote sticker in je onderbroek?’ Ik wist niet wat ik moest zeggen. Hij ging nog even verder: ‘Waarom zit er een touwtje aan dat raketje?’ Gelukkig heb ik altijd een gevat antwoord voor dit soort ­momenten: de wedervraag. Ik vroeg dus: ‘Waar denk jij zelf dat dat voor is?’

“Waarom doe jij een raketje tussen je billen?”

Na een ongemakkelijk moment kwam hij met de enige logische verklaring die tot op de dag van vandaag als wetenschappelijk voldongen feit staat hier in huis: ‘Die sticker heb je vast omdat je iets goed hebt gedaan, en dat raketje…’ Dex dacht nog even diep na: ‘Is omdat je bij je billen een sterretje hebt?’ Zo is het en niet anders.”

Lees ook – ‘Ineens klinkt er een kreet door de klas: ‘Juf, ik heb bloed in mijn onderbroek” >

Aan de chocolade

Nienke (44): “We eten heel weinig suiker, punt. Geen snoep, geen koek, heel af en toe een zelf­gebakken taart. Ik mag de kinderen ook graag vertellen hoe slecht snoep en suiker zijn, en dat ze beter een stuk fruit kunnen eten als ze trek hebben.

Maar eens per maand, als ik ongesteld ben, móét ik chocolade bingen. Dan kan ik echt niet zonder. Niet heel handig alleen als je aan slapeloosheid lijdende zoon van twaalf precies naar beneden komt op het moment dat je die hele reep naar binnen schuift. Leg dat maar eens uit aan een prepuber die altijd honger heeft.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.