Alles wat je moet weten over de eerste menstruatie van je kind

07.06.2022 09:48
baarmoeder

Waarschijnlijk herinner je het je nog goed: het moment waarop je je eerste menstruatie had. Een bijzonder maar vooral ook gek moment, want wat moet je hier nou weer mee? Het is voor jou ongetwijfeld een verre herinnering en daarom frissen we je geheugen graag even op: iemand anders begeleiden bij een eerste menstruatie is toch nét even wat anders…

Allereerst is het belangrijk om er met je kind over te praten, zodat ze er niet alleen voor staat. Voor het eerst ongesteld worden is niet niks: het geeft aan dat het lichaam in staat is tot voortplanting en daarbij komen misschien ook veel vragen. Het is fijn als je tiener weet dat ze daarmee bij jou of je partner terecht kan.

Leeftijd

Laten we beginnen bij het begin. Zo’n allereerste menstruatie heeft een naam, het wordt de ‘menarche’ genoemd. Die term komt van het griekse woord ‘menos’, wat ‘maand’ betekent. Vrij logisch, dus! De meeste mensen krijgen hun eerste menstruatie tussen de 12 en 13 jaar oud, meestal twee tot twee en een half jaar na de eerste puber-tekenen. Als een kind vóór de leeftijd van 8 jaar menstrueert wordt dit als abnormaal vroeg gezien, na de leeftijd van 16 jaar als abnormaal laat.

Elk kind is anders en ook elk lichaam ontwikkelt zich in een ander tempo. Er is dus geen specifieke leeftijd waarop iemand ongesteld zou moeten worden. Toch zijn er dingen die invloed kunnen hebben op de hormonen, bijvoorbeeld het gewicht of hoe actief een kind is.

Symptomen

Sommige kinderen krijgen geen symptomen voor ze ongesteld worden, terwijl anderen al een paar dagen PMS-symptomen hebben. En omdat je tiener dit nog nooit meegemaakt heeft, kunnen die klachten verwarrend zijn. Er is een hele waslijst PMS-symptomen die je samen in de gaten kunt houden: een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, veel puistjes, rugpijn, constipatie, diarree, vermoeidheid, extra prikkelbaar zijn, veel honger of veel vaginale afscheiding: alle minder fijne dingen die bij het menstruatie-pakketje komen.

Lees ook: Menstruatiekwaaltjes: zo kun je ze verzachten

Eerste menstruatie

Een eerste menstruatie duurt vaak niet zo lang én is meestal ook nog niet zo heftig: gelukkig maar, want zo kan je kind even wennen aan de situatie. Het houdt meestal een paar dagen aan. Het kan even duren voor er een regelmatige cyclus is. Vanaf dan duurt een menstruatie vier tot zeven dagen. Toch is het niet gek als je kind juist een paar weken bloedt, ook dat kan onderdeel zijn van het op gang komen van de cyclus.

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar ook alles tussen de 21 en 45 dagen is vrij gangbaar. Vooral in de eerste paar jaar dat iemand ongesteld is kan bijna alles onder ‘normaal’ geschaard worden: de een menstrueert heel licht, de ander heel heftig. De een heel kort, de ander juist lang.

Bijstaan

Je menstruatie krijgen kan stom zijn. Ontzettend stom. Het kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn. En ook als ouder voel je je misschien niet opperbest: het is niet leuk om je kind zo te zien. Om de pijn te verlichten zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Maak een warme kruik of verhit een pittenzak om op de rug of buik te leggen. Een warme handdoek kan ook helpen.
  • Geef je kind een lage-rug-massage.
  • Is de pijn te erg? Geef je kind dan een paracetamol, dat kan de pijn een aantal uur verlichten.
  • Maak een lekker warm bad klaar voor je kind, dat helpt de spieren te ontspannen.

Lees ook: Vereerd en verafschuwd: dít moet je weten over de baarmoeder

Niet vergeten

Vergeet niet met je tiener te bespreken wat menstrueren betekent: vanaf dit moment zou je kind zwanger kunnen worden. Nog verrassender: dit zou zelfs al vóór de eerste menstruatie kunnen, bij de eerste eisprong voor je eerste menstruatie, al is dit wel zeldzaam. Duik samen met je kind in de wereld van anticonceptie en bekijk welke opties er eventueel zijn.

Bron: ScaryMommy

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden
Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.