‘Telefoonverslaving’ van ouders veroorzaakt taalachterstand bij kinderen

04.11.2019 21:25

Ben jij vaak afgeleid door je mobiele telefoon en verlies je zo de aandacht voor je omgeving? Dan bestaat het risico dat je kind een taalachterstand krijgt.

Dat blijkt uit onderzoek van Hema Foundation* in samenwerking met Tilburg University.

 

‘Het is zo belangrijk’

Ruim één op de tien kinderen in Nederland gaat naar de middelbare school met een taalachterstand. En dat is kwalijk, vinden de onderzoekers. “Met name in de leeftijd van nul tot vier is het zó belangrijk om taal te ontwikkelen”, zegt Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University tegen Metro. “De hersenen veranderen onder invloed van input van buitenaf. En daar is taal een hele belangrijke speler in.”

 

Lees ook
Onderzoek: veel schermtijd is slecht voor de ontwikkeling van kleuters >

 

‘Brabbeltaal’

Volgens Sitskoorn praten ouders tegenwoordig veel minder tegen hun jonge kinderen: ongeveer 50 procent praat in ‘brabbeltaal’ en 30 procent gebruikt geen volzinnen. Ook zou de smartphone er volgens haar voor zorgen dat ouders te weinig met hun kind communiceren. “Als ze weten dat veel taal noodzakelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van hun kind en voor succes later in het leven, zouden ze veel gemotiveerder zijn om hun telefoon weg te leggen.”

Bron: Metro

*Hema Foundation focust zich op het verbeteren van taalvaardigheid onder kinderen van 0-4 jaar met onder meer voorleesmiddagen en bewustwordingscampagnes.

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >