Onderzoek: veel schermtijd is slecht voor de ontwikkeling van kleuters

29.01.2019 19:52
veel-schermtijd-slecht-ontwikkeling-kleuters

Kleuters die veel tijd doorbrengen voor een tablet, televisie of computer, scoren slechter bij ontwikkelingstoetsen dan leeftijdsgenootjes die dat niet doen. Dat concludeert de University of Calgary na een studie onder 2441 kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud.

Voor het onderzoek werden ouders van de deelnemende kinderen gevraagd om elke week aan te geven hoeveel uur hun kind voor een beeldscherm zat. Van tablet tot tv: alle schermen telden mee.

 

Minder tijd

Gemiddeld keken de jongste kinderen tweeënhalf uur per dag. Driejarigen keken 3,6 uur per dag en de oudste kinderen keken zo’n anderhalf uur per dag. Dat die laatste groep zoveel minder naar beeldschermen kijkt, heeft volgens de onderzoekers te maken met de start van het eerste schooljaar: dan hebben ze veel minder tijd.

 

Lees ook
Onderzoek: kinderen vinden mobiele apparaten belangrijker dan speelgoed >

 

‘Elk gezin moet samenwerken’

Na afloop zagen de wetenschappers dat kinderen die veel naar schermen keken toen ze 2 jaar oud waren, een jaar later een grotere ontwikkelingsachterstand hadden dan leeftijdsgenoten. Dat geldt ook voor peuters van 3 jaar, die overduidelijk een achterstand hadden opgebouwd toen ze 5 jaar oud werden. Volgens de onderzoekers moeten we de opvoeding daarom anders gaan aanpakken in dit digitale tijdperk. “Elk gezin moet samenwerken om het dagelijkse gebruik van technologie tot een positief aspect van het gezinsleven te maken.”

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >