Wiebel, wiebel: er zit een tand los bij je kind. Hoe gaat dat precies, tanden wisselen, en vanaf welke leeftijd gaat een kind van een melkgebit naar een blijvend gebit?
Lees verder onder de advertentie
Melkgebit
Je kind wordt geboren met zijn melkgebit en de aanleg daarvoor begint al als de moeder pas zes weken zwanger is. De eerste melktandjes breken meestal door als het kind tussen de vijf en acht maanden oud is. Je kind kan daardoor wat hangerig en huilerig zijn. Lees hier hoe je de pijn kunt verlichten.
Lees verder onder de advertentie
Wisselen in 3 fases
Als je kind zijn tanden gaat wisselen, dan gebeurt dat in drie fases:
De eerste wisselfase
Is je kind rond de 6 jaar oud, dan kunnen de eerste tanden los gaan zitten. Meestal begint het met de centrale snijtand aan de onderkant, gevolgd door de snijtanden aan de bovenkant. In deze beginfase komen ook de volwassen kiezen door in de bovenkaak. Meestal valt een tand er vanzelf uit, maar jij of de tandarts kunt ook een handje helpen.
Lees verder onder de advertentie
De rustfase
Het woord zegt het al: in deze fase wisselen er geen tanden en komen er ook geen kiezen door. Je kind is dan tussen de 9 en 10 jaar oud. Ondertussen gebeurt er wel van alles in zijn mond: wortels van volwassen tanden en kiezen worden gevormd.
In deze laatste fase worden de hoektanden onder en de eerste kleine kies (onder of boven) gewisseld. Je kind is dan een jaar of 11. Aan het einde van deze wisselfase zullen alle melktanden en melkkiezen zijn vervangen door volwassen exemplaren. Meestal is een kind rond de 14 jaar als het gebit helemaal gewisseld is. Op latere leeftijd, tussen de 18 en 24 jaar, kan hij nog een reeks nieuwe kiezen krijgen: de verstandskiezen. Maar bij sommige mensen breken die nooit door.
Wat is het verschil tussen een melkgebit en een blijvend gebit?
Als je kind al zijn tanden en kiezen gewisseld heeft, is zijn gebit wat geler van kleur. Ook is het glazuur sterker dan bij een melkgebit en zijn de melktanden en hoektanden wat groter.
Het spreekt voor zich dat je kind net als bij zijn melkgebit, na het wisselen van zijn tanden heel goed zijn tanden moet poetsen. Is je kind een lastige poetser? Lees hier een aantal fijne tips hoe je kunt tandenpoetsen zonder gedoe.
Marlijn Weerdenburg (42), actrice, zangeres en presentatrice, deelt in een openhartig interview met het AD-weekendmagazine Mezza het persoonlijke verhaal over haar oudste zoon Teun, bij wie onlangs ADHD in zeer extreme vorm werd vastgesteld.
In het EO-programma Meer dan Verwacht zagen we het rauwe, eerlijke en soms heftige leven van Tatiana: een alleenstaande moeder van een drieling met een flinke rugzak. In de meest recente afleveringen vertelde ze openhartig over haar financiële problemen en de mogelijke stap richting de schuldsanering. Maar inmiddels is er veel veranderd. In een update in een […]
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Soms denk je dat je alles al voelt en weet tijdens je zwangerschap. Maar niets bereidt je voor op de onverwachte emoties die kunnen opduiken als anderen zich ineens mengen in iets dat voor jou zo persoonlijk voelt. Zoals het kiezen van de voornaam van je kind.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten.
Als ouder heb je al genoeg om je zorgen over te maken. Maar er is een nieuwe, zorgwekkende trend onder tieners waar je misschien nog niet van gehoord hebt: dusting.