Wiebel, wiebel: er zit een tand los bij je kind. Hoe gaat dat precies, tanden wisselen, en vanaf welke leeftijd gaat een kind van een melkgebit naar een blijvend gebit?
Lees verder onder de advertentie
Melkgebit
Je kind wordt geboren met zijn melkgebit en de aanleg daarvoor begint al als de moeder pas zes weken zwanger is. De eerste melktandjes breken meestal door als het kind tussen de vijf en acht maanden oud is. Je kind kan daardoor wat hangerig en huilerig zijn. Lees hier hoe je de pijn kunt verlichten.
Lees verder onder de advertentie
Wisselen in 3 fases
Als je kind zijn tanden gaat wisselen, dan gebeurt dat in drie fases:
De eerste wisselfase
Is je kind rond de 6 jaar oud, dan kunnen de eerste tanden los gaan zitten. Meestal begint het met de centrale snijtand aan de onderkant, gevolgd door de snijtanden aan de bovenkant. In deze beginfase komen ook de volwassen kiezen door in de bovenkaak. Meestal valt een tand er vanzelf uit, maar jij of de tandarts kunt ook een handje helpen.
Lees verder onder de advertentie
De rustfase
Het woord zegt het al: in deze fase wisselen er geen tanden en komen er ook geen kiezen door. Je kind is dan tussen de 9 en 10 jaar oud. Ondertussen gebeurt er wel van alles in zijn mond: wortels van volwassen tanden en kiezen worden gevormd.
In deze laatste fase worden de hoektanden onder en de eerste kleine kies (onder of boven) gewisseld. Je kind is dan een jaar of 11. Aan het einde van deze wisselfase zullen alle melktanden en melkkiezen zijn vervangen door volwassen exemplaren. Meestal is een kind rond de 14 jaar als het gebit helemaal gewisseld is. Op latere leeftijd, tussen de 18 en 24 jaar, kan hij nog een reeks nieuwe kiezen krijgen: de verstandskiezen. Maar bij sommige mensen breken die nooit door.
Wat is het verschil tussen een melkgebit en een blijvend gebit?
Als je kind al zijn tanden en kiezen gewisseld heeft, is zijn gebit wat geler van kleur. Ook is het glazuur sterker dan bij een melkgebit en zijn de melktanden en hoektanden wat groter.
Het spreekt voor zich dat je kind net als bij zijn melkgebit, na het wisselen van zijn tanden heel goed zijn tanden moet poetsen. Is je kind een lastige poetser? Lees hier een aantal fijne tips hoe je kunt tandenpoetsen zonder gedoe.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]