speelgoed kind 1 jaar

Hoera! Je kind is één jaar geworden. Wat is dan een geschikt cadeau? Hier moet je op letten als je speelgoed koopt voor een kind van 1 jaar.

Wij helpen je op weg. 

Article continues after the ad

 

Wat kan een kind van 1 jaar?

Je kind is officieel baby-af. De grove motoriek gaat met sprongen vooruit. Grote kans dat je kleintje zelfstandig zit en al rondkruipt of loopt. Langs meubels lopen en erop klimmen gaat ‘m goed af. Ook de fijne motoriek - denk aan het vastpakken van spullen met z’n duim en wijsvinger - wordt steeds beter. Kinderen kunnen rond hun eerste levensjaar vaak al wat woordjes zeggen. Het liefst doen ze alles zelf, ook als dat nog niet helemaal lukt. Samen met andere kinderen spelen vinden ze vaak lastig. 

 

Wat gaat je dreumes binnenkort leren?

Ook het tweede levensjaar zit vol veranderingen. Als je kind nog niet loopt, gaat dat hoogstwaarschijnlijk in de komende maanden gebeuren. Binnen de kortste keren kunnen ze een bal gooien, spulletjes in een doos of bak stoppen en blokjes stapelen. Bovendien vinden ze rollenspelen steeds leuker, omdat ze jou graag imiteren. Doktertje, thee inschenken, boodschappen doen, een baby verzorgen: dat soort spelletjes zijn een groot succes.

 

Waarom is speelgoed voor een kind van 1 jaar belangrijk?

Speelgoed helpt je kind van 1 jaar bij het verbeteren van motorische, cognitieve en sociale vaardigheden. En wat is nu de allerleukste manier om dingen te leren? Juist, door te spelen. Kortom: leuk en leerzaam speelgoed helpt bij de ontwikkeling van je kind.

 

Lees ook
Dáág speelgoed: 7x handige opbergsystemen >

 

Welk speelgoed is geschikt voor een kind van 1 jaar?

Speelgoed voor kinderen van één lijkt op dat van baby’s van zes maanden, maar dan nét iets ingewikkelder. Let op dat het speelgoed aansluit bij de ontwikkelingsfase van je kind. Te moeilijks speelgoed is frustrerend, maar te makkelijk speelgoed is saai. De leeftijdsindicatie op de verpakking is een goede leidraad, ook wat betreft de veiligheid. Speelgoed met kleine onderdelen is niet veilig voor een baby van 1 jaar. Welk speelgoed dan wél verantwoord, leuk en leerzaam is? Een paar voorbeelden:

 

Puzzel

Niet te moeilijk, gewoon met een paar grote puzzelstukken. En kies je voor een puzzel met dieren of herkenbare voorwerpen, dan kun je gelijk aan z’n woordenschat werken.

Knutselspullen

Met als belangrijkste doel: lekker kliederen. Blijf weg van kleine onderdelen, zoals kralen, en ga voor iets simpels. Kleien of (vinger)verven kun je prima met een 1-jarige doen.

Zandbak

Lekker met je handen in het zand, taartjes bakken of zandkastelen bouwen: het is de droom van elk kind. Een eigen zandbak in de tuin is natuurlijk een fantastisch cadeau, maar leuke emmers of vormpjes zijn een goedkoop alternatief.

Boekje

Het voorlezen kan beginnen. Een kind van 1 jaar is dol op vrolijke kleuren, dus kies vooral een boek met lekker veel plaatjes. Succes gegarandeerd.

Pop of knuffel

Is je dreumes gek op knuffelen? Dan maak je ‘m vast blij met een mooie pop of zachte knuffel. Een ‘maatje’ biedt niet alleen troost, maar verrijkt ook hun fantasiewereld. Voor je het weet moet de pop of knuffel ook aan tafel eten, in bad en naar bed.  

Muziekinstrument

Geluid maken is áltijd leuk, en dan vooral voor je kind. Er bestaan genoeg muziekinstrumenten om naar hartenlust op los te gaan. Denk aan een xylofoon, trommel of tamboerijn.

Rollenspel

We zeiden het al: met speelgoed voor een rollenspel zit je altijd goed. En dan het liefst iets waarmee ze jou kunnen imiteren, zoals een keuken of theeset. Maar ook het dokterskoffertje is vaak een succes.

Loopauto of -fiets

De eerste keer heeft je kind misschien nog wat hulp nodig, maar na wat oefenen vliegt-ie door de kamer. Ander speelgoed om beweging te oefenen: een poppenwagen, duwkar of een speelgoedhond aan een touwtje.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!