Speelgoed voor een 5-jarige: waar moet je op letten?

17.05.2022 17:10
speelgoed 5 jarige waar op letten Beeld: Getty Images

Hieperdepiep: je kind wordt vijf jaar. Op en top kleuter dus, maar welk speelgoed past bij zijn ontwikkeling? Wij zochten het voor je uit.

Als vijfjarige is je kind een ‘oude’ kleuter. Waar hij zichzelf eerst nog als middelpunt van de wereld zag, krijgt hij langzaam steeds meer begrip en inzicht in wat andere kinderen en volwassenen denken en voelen.

Ontwikkeling van een vijfjarige

Op school is er in groep twee nog steeds veel ruimte om te spelen, maar je kind leert ook allerlei nieuwe dingen. Zo gaat hij kleuren herkennen en benoemen, maakt hij kennis met rijmklanken, begint hij met tellen en wordt er gestart met het schrijven van letters.

Naast de taal is er ook aandacht voor getallen en rekenen. Natuurlijk verschilt het tempo waarin kinderen al deze nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen.
Een vijfjarige kan zich bovendien steeds beter uitdrukken en vertellen wat hij bijvoorbeeld in het weekend of in de vakantie heeft gedaan. Ook leert hij steeds beter om te luisteren.

Lees ook: Speelgoed voor een kind van 2 jaar: waar moet je op letten? >

Een kind van vijf jaar oud:

– Krijgt besef van tijd: dagen van de week, maanden en seizoenen
– Kan kleuren en vormen herkennen
– Kan hinkelen, huppelen en netjes knippen
– Leert samenwerken
– Leert omgaan met anderen
– Kan duidelijk een verhaaltje vertellen
– Kan van nul tot twintig tellen

Speelgoed

Zoek je speelgoed voor je vijfjarige, kies dan iets uit wat goed bij zijn ontwikkeling past. Ga je voor meerdere cadeaus, houd er dan rekening mee dat het verschillende soorten speelgoed zijn. Denk bijvoorbeeld aan iets educatiefs – vormen of letters herkennen – en aan constructiespeelgoed: iets moois om mee te bouwen.

Lees ook: Twee vliegen in één klap: leuk educatief speelgoed per leeftijd >

Heb je inspiratie nodig, dan is dit een fijn lijstje met kleuterspeelgoed waar je jouw vijfjarige zeker blij mee maakt:

 • Constructief speelgoed
  Van LEGO tot Playmobil-sets of het bouwen van een knikkerbaan: je oude kleuter zal het prachtig vinden. Met constructiespeelgoed kan je kind allerlei bouwwerken maken en zijn verbeelding gebruiken.
 • Educatief en cognitief speelgoed
  Denk aan een houten klok om de tijd te leren, maar ook dagen, maanden en seizoenen. Om cijfers en letters beter onder de knie te krijgen kun je een cijferpuzzel kopen, rekenspelletjes of een leuke letterslang. En wat dacht je van een uitdagende legpuzzel?
 • Fantasierijk speelgoed
  Kleuters laten hun fantasie de vrije loop, zeker in hun spel. In een keukentje transformeren ze tot sterrenchef, in een speelgoedwinkel staan ze achter de kassa en de pop moet aangekleed en gevoerd worden. Ook leuk: een poppenkast of verkleedkleren.
 • Creatief speelgoed
  Voor de ontwikkeling van de fijne motoriek van je vijfjarige is een knutselset een perfect cadeau. Hij leert met hulp van gekleurd papier, een set stempels en scharen steeds beter te knutselen. Ook kun je natuurlijk verschillende knutselsets kopen waar hij met glitters of kraaltjes helemaal los kan gaan.
 • Speelgoed voor de grove motoriek
  Fietsen, huppelen, springen op de trampoline: met buitenspeelgoed maak je je kleuter helemaal blij. Koop simpelweg een bal en een basketbalnet of een stel rolschaatsen en je hebt geen kind meer aan ‘m. Ook geheid een hit: een waterpistool.

Last but not least, check altijd de veiligheid van het speelgoed voordat je het aanschaft. Zitten er geen scherpe randen aan of andere onderdelen waar je kind zich aan kan bezeren? Zit het speelgoed stevig in elkaar en kan het tegen een stootje?

Shop speelgoed voor een 5-jarige

Binnenkort een verjaardagsfeestje van een vijfjarige op de planning? Deze cadeaus zijn een schot in de roos.

LEGO City ijswagen Poppenkast Sieradenset
 
Deze wil ik! Bestel ‘m hier Dit geef ik cadeau
Waterpistool Speelgoedkeuken Puzzel
  
Shop ‘m hier Deze wil ik hebben Bestellen maar

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.

Bron: Wijzeroverdebasisschool