‘Sinds mijn dochter (8) voorlichting heeft gehad over pedofilie, is ze bang voor mannen’

29.03.2019 07:07
Els en Do

Sinds mijn dochter (8) op school voorlichting heeft gehad over pedofilie, is ze een beetje bang voor mannen. De juf heeft blijkbaar wat te beeldend verteld. Hoe krijg ik haar weer rustig?

Toen de tantes klein waren, sloegen de opvoeddeskundigen door naar de andere kant. Citaat uit het naslagwerk Baedeker voor de vrouw dat in de jaren vijftig de toon aangaf: ‘Mocht uw kind het slachtoffer worden van een volwassene met een ziekelijke instelling, laat dan tot geen enkele prijs uw verontwaardiging blijken. Naar onze ervaring is een diep geschokte moeder die het gebeuren niet van zich af kan zetten een groter gevaar dan het voorval zelf, dat het kind van nature snel vergeet.’
 

Lolly’s van vreemde mannen

Do kreeg als kind van haar ouders te horen dat ze nooit lolly’s van vreemde mannen mocht aannemen. Do’s hart maakte een sprongetje van vreugde: er waren dus mannen die zomaar lolly’s uitdeelden aan kinderen. Haar lievelingssnoep! Ze bedacht dat ze de lolly van de vreemde man aan zou pakken en dan snel weg zou rennen. Ze ging actief op zoek naar mannen met lolly’s. Gelukkig is ze er nooit een tegengekomen.
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over bang zijn voor de juf >

 

De middenweg

Bewandel in dit geval de middenweg. Vraag om te beginnen wat de juf precies heeft verteld. En heb een goed gesprek met uw dochter om het onderwerp te nuanceren. Zeg haar dat de kans dat ze zo’n engerd tegenkomt, bijzonder klein is. Mocht er toch een vreemde man of vrouw haar iets leuks aanbieden en vragen in de auto te stappen, dan kan ze het beste heel hard NEE gillen. Maak er een wedstrijdje van wie het hardst NEE kan roepen. Voor u het weet hebt u allebei de slappe lach. En humor kruidt het antwoord op elke levensvraag.

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2019.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >