Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: bang zijn voor de juf.

Mijn vierjarige zoon is bang voor zijn juf, een net afgestudeerd 23-jarig meisje. Nu wil hij niet meer naar school. Toen ik het probleem bij haar aankaartte, zei ze op uiterst kattige toon dat ze hem wel erg snel vond huilen, en dat ik daar thuis maar eens wat aan moet doen. Nu ben ik ook bang voor haar.

 

Een contradictio in terminis

Deze juf klinkt ietsje overspannen. Wat best begrijpelijk is. Je zult als beginner dagelijks dertig kleuters in het gareel moeten houden, de tantes hadden al lang het bijltje erbij neergegooid. Maar een kattige kleuterjuf, dat vinden wij een contradictio in terminis. Kleuterjuffen moeten overstromen van warmte. Om kleuters te laten wennen aan het idee dat de school een veilige en prettige plaats is. Het zijn geen eerstejaarsstudenten die moeten worden ontgroend. Als je als kleuter niet angstig mag zijn, wanneer mag je het dan wel? Deze juf heeft blijkbaar een steuntje in de rug nodig. Zoek daartoe lotgenoten. Er lijden vast meer ouders onder het probleem dat deze leerkracht bij anderen legt. Kom uit de kast! Verenig u! Vorm een vakbond! Denk: I have a dream, yes we can! 

 

Leg begrip aan de dag

Eenmaal verenigd vraagt u met zijn allen de directeur om een gesprek, liefst met de juf erbij. En dan legt u het bovenstaande uit. Zonder verwijten. Leg begrip aan de dag voor haar zware taak, zodat de juf zich niet aangevallen voelt. Met een beetje geluk wordt het een fijn gesprek dat haar kinderen aan het denken zet. Bovendien weet de directeur meteen dat deze onderwijzeres hulp en begeleiding nodig heeft Hij of zij heeft besloten een onervaren meisje voor dertig kleuters te zetten - dat maakt hem of haar ook verantwoordelijk.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

waanzinnige-scholen

Niets te klagen over scholen in Nederland hoor, maar de gebouwen uit dit lijstje zijn wel heel bijzonder. Een keer iets anders dan bankjes twee aan twee bij het schoolbord.

1. Een vliegtuiglokaal in Georgia

 

2. Regenwater opvangen in Japan

 

3. In de jungle op Bali

 

Lees ook
Straffen voor de hele klas? Dit meisje (11) is het er niet mee eens >

 

4. Klaslokaal? Niet in Denemarken

 

5. In Thailand krijg je les in de lucht

 

6. Een kleurige container in Zuid-Afrika

 

7. In Tokio krijg je 'buiten' les

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-tweeling-en-drieling

Sachina uit Japan heeft vijf kinderen: een tweeling en een drieling. Druk, zeg je? Zeker. Maar ook heel gezellig. Bekijk de foto's op haar Instagramaccount maar.

'Een georganiseerde chaos', zo noemt ze haar gezin zelf. 

Van een verjaardagen vieren...

 

Een wintergarderobe aanschaffen...

 

Tot tanden poetsen...

 

In bad gaan...

 

Lees ook
Fotoserie: 11x de totale chaos van het ouderschap >

 

En en een lunchbox maken...

 

Alles moet dubbel.

 

Of nou ja: keer vijf zelfs.

 

Maar hoe druk haar leven ook is, Sachina geniet intens.