6 rare leugens die alle 90’s kids herkennen (en die we stiekem nog geloven)

02.03.2024 16:15
leugens jaren 90 Bron: Unsplash

Een leugentje om ervoor te zorgen dat je kind iets wel of juist niet doet, pas jij misschien als ouder ook weleens toe. Logisch, want onze ouders deden het zelf ook. Deze zes leugens herken jij als 90’s kind ongetwijfeld.

Misschien kwam het omdat Google nog niet bestond, of misschien waren het leugens die ze zelf te horen kregen tijdens hun kindertijd. Hoe dan ook, er zijn een aantal leugens die vrijwel alle ouders in de jaren 90 gebruikten. Sommigen zo hardnekkig, dat we ze nog steeds geloven.

Leugens die kinderen uit de jaren 90 herkennen

Website Scary Mommy verzamelde een hele lijst met bizarre leugens die ouders uit de jaren 90 gebruikten. Wij delen de meest herkenbare met je.

Het inslikken van pitten laat een plant groeien in je maag

Het inslikken van fruit pitten of zaden zal ervoor zorgen dat er een plantje groeit in je maag. Dat is een leugen die iedereen zich vast nog levendig herinnert. Zoals je hopelijk inmiddels weet, klopt er niets van dit verhaal. Misschien komt het voort uit het feit dat ons lichaam pitten niet kan verteren en dat deze er heel weer uitkomen, maar wel zonder een plantje achter te laten. Gelukkig maar…

Het knakken van je knokkels zal leiden tot artritis

Nog een veel voorkomende mythe is dat het kraken of knakken van je knokkels zou leiden tot artritis in je gewrichten. Klopt ook niet, want volgens een studie van Harvard wordt het “gekraak” van een gekraakte knokkel veroorzaakt door bubbels die barsten in de synoviale vloeistof. De studie concludeerde verder dat er waarschijnlijk geen verband is tussen het kraken van je knokkels en het krijgen van artritis.

Kauwgom blijft zeven jaar in je maag

Heb jij weleens kauwgom ingeslikt en werd je vervolgens overvallen door het angstige gevoel dat die kauwgom voor de rest van je leven in je lichaam zou blijven? Ook dat is niet waar. Hierbij geldt hetzelfde als bij de pitten, je lichaam kan het niet verteren, dus het beweegt relatief intact door je spijsverteringssysteem heen en uiteindelijk poep je het dus gewoon weer uit.

Het is illegaal om met interieurverlichting aan in de auto te rijden na zonsondergang

Wanneer je vroeger weleens het lampje in de auto aandeed, omdat het zo donker was op de achterbank, riepen je ouders direct: ‘Nee!’ Met daarbij de waarschuwing dat dit ten strengste verboden is en dat de politie je hiervoor kan bekeuren. Technisch gezien is dit niet waar, het is namelijk niet verboden, maar wel onverstandig. Rijden met binnenverlichting aan kan het voor de bestuurder namelijk moeilijker maken om de situatie buiten te zien.

Honden zien in zwart-wit

Niet echt een leugen, maar meer een veelvoorkomend misverstand onder iedereen. Grote kans namelijk dat jij ook gelooft dat honden alleen zwart-wit kunnen zien. Klopt echter ook niet. Honden hebben minder kleurreceptoren dan wij, dus hun kleurenspectrum is iets beperkter, maar ze zien weldegelijk kleur.

Veel wortels eten zorgt voor betere ogen

Eigenlijk zouden wij 90’s kids nu in het donker moeten kunnen zien, dankzij alle wortels die we door deze leugen naar binnen werkten. Helaas laten wortels je niet direct beter zien, maar vitamine A bevordert wel een gezond gezichtsvermogen. Bètacaroteen, wat veel in wortels zit, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dus daar ligt de basis van dit verhaal. Maar voor een hoge hoeveelheid bétacaroteen kun je ook zoete aardappel of pompoen eten!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.