Beeld: Ouders van Nu
Beeld: Ouders van Nu

Steeds meer kinderen worden geboren in een ‘roze’ gezin met drie of vier papa’s en mama’s waarin bijvoorbeeld twee lesbische moeders en een heterovader de opvoeding delen. Voor een kind zijn al die ouders gelijk. Logisch. Toch denkt de wet daar anders over.

Zoals het nu geregeld is, kan een kind maar twee ouders hebben. Dat is niet alleen verwarrend, het kan ook leiden tot allerlei praktische problemen. De ‘extra ouder’ is bijvoorbeeld niet altijd welkom bij een ouderavond en kan geen toestemming geven voor een doktersbehandeling. Ook heeft zo’n vader of moeder geen recht op ouderschapsverlof en loopt het kind allerlei financiële voordelen mis.

Tijd voor actie

Kinderen die worden opgevoed door drie of vier ouders, moeten dezelfde rechten krijgen als kinderen die opgroeien bij één of twee ouders. Ouders van NuCOC Nederland en Stichting meer dan Gewenst willen dat dit snel in de wet geregeld wordt, want een kind:

  • heeft belang bij goede en liefdevolle ouders, of dat er nu één, twee, drie of vier zijn
  • heeft belang bij een goede juridische regeling van de feitelijke situatie waarin het opgroeit
  • heeft er belang bij dat degene die hij als ouder ervaart, ook officieel de ouder is
  • is er bij gebaat dat zorg, school, erfenis, studiekosten, alimentatie, reizen en nog veel meer praktische zaken goed geregeld zijn
  • is er bij gebaat dat zijn oma’s, opa’s, ooms en tantes, zusjes en broertjes ook écht familie zijn

Wat kun jij doen?

Het is eigenlijk heel simpel. Je kunt je handtekening zetten bij Ouders van Nu. Zij bieden de petitie dan uiteindelijk aan aan Ard van der Steur. de Tweede Kamer en Staatscommissie Herijking Ouderschap.

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >