Steeds meer kinderen worden geboren in een ‘roze’ gezin met drie of vier papa’s en mama’s waarin bijvoorbeeld twee lesbische moeders en een heterovader de opvoeding delen. Voor een kind zijn al die ouders gelijk. Logisch. Toch denkt de wet daar anders over.
Lees verder onder de advertentie
Zoals het nu geregeld is, kan een kind maar twee ouders hebben. Dat is niet alleen verwarrend, het kan ook leiden tot allerlei praktische problemen. De ‘extra ouder’ is bijvoorbeeld niet altijd welkom bij een ouderavond en kan geen toestemming geven voor een doktersbehandeling. Ook heeft zo’n vader of moeder geen recht op ouderschapsverlof en loopt het kind allerlei financiële voordelen mis.
Lees verder onder de advertentie
Tijd voor actie
Kinderen die worden opgevoed door drie of vier ouders, moeten dezelfde rechten krijgen als kinderen die opgroeien bij één of twee ouders. Ouders van Nu, COC Nederland en Stichting meer dan Gewenst willen dat dit snel in de wet geregeld wordt, want een kind:
Lees verder onder de advertentie
heeft belang bij goede en liefdevolle ouders, of dat er nu één, twee, drie of vier zijn
heeft belang bij een goede juridische regeling van de feitelijke situatie waarin het opgroeit
heeft er belang bij dat degene die hij als ouder ervaart, ook officieel de ouder is
is er bij gebaat dat zorg, school, erfenis, studiekosten, alimentatie, reizen en nog veel meer praktische zaken goed geregeld zijn
is er bij gebaat dat zijn oma’s, opa’s, ooms en tantes, zusjes en broertjes ook écht familie zijn
Wat kun jij doen?
Het is eigenlijk heel simpel. Je kunt je handtekening zetten bij Ouders van Nu. Zij bieden de petitie dan uiteindelijk aan aan Ard van der Steur. de Tweede Kamer en Staatscommissie Herijking Ouderschap.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.