Petitie voor gelijke rechten voor ‘roze’ gezinnen

09.08.2016 13:10
Beeld: Ouders van Nu Beeld: Ouders van Nu

Steeds meer kinderen worden geboren in een ‘roze’ gezin met drie of vier papa’s en mama’s waarin bijvoorbeeld twee lesbische moeders en een heterovader de opvoeding delen. Voor een kind zijn al die ouders gelijk. Logisch. Toch denkt de wet daar anders over.

Zoals het nu geregeld is, kan een kind maar twee ouders hebben. Dat is niet alleen verwarrend, het kan ook leiden tot allerlei praktische problemen. De ‘extra ouder’ is bijvoorbeeld niet altijd welkom bij een ouderavond en kan geen toestemming geven voor een doktersbehandeling. Ook heeft zo’n vader of moeder geen recht op ouderschapsverlof en loopt het kind allerlei financiële voordelen mis.

Tijd voor actie

Kinderen die worden opgevoed door drie of vier ouders, moeten dezelfde rechten krijgen als kinderen die opgroeien bij één of twee ouders. Ouders van NuCOC Nederland en Stichting meer dan Gewenst willen dat dit snel in de wet geregeld wordt, want een kind:

  • heeft belang bij goede en liefdevolle ouders, of dat er nu één, twee, drie of vier zijn
  • heeft belang bij een goede juridische regeling van de feitelijke situatie waarin het opgroeit
  • heeft er belang bij dat degene die hij als ouder ervaart, ook officieel de ouder is
  • is er bij gebaat dat zorg, school, erfenis, studiekosten, alimentatie, reizen en nog veel meer praktische zaken goed geregeld zijn
  • is er bij gebaat dat zijn oma’s, opa’s, ooms en tantes, zusjes en broertjes ook écht familie zijn

Wat kun jij doen?

Het is eigenlijk heel simpel. Je kunt je handtekening zetten bij Ouders van Nu. Zij bieden de petitie dan uiteindelijk aan aan Ard van der Steur. de Tweede Kamer en Staatscommissie Herijking Ouderschap.