Osteopathie bij je baby: wanneer is dat nodig?

21.07.2020 11:02
osteopathie baby Beeld: Shutterstock

Huilt je baby heel erg veel en heeft hij buikkrampen, nekpijn of andere lichamelijke klachten? Dan kun je een bezoekje aan een osteopaat overwegen. Wat die voor je kan betekenen, leggen we je uit.

Osteopathie is een behandelmethode waarbij met de handen klachten worden verholpen, door de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. Zo worden weefsels die vastzitten bijvoorbeeld versoepeld en losgemaakt.

Bij welke klachten ga je met je baby naar een osteopaat?

Als je denkt dat je baby fysiek last heeft gehad van de bevalling, kun je dit laten beoordelen door een osteopaat. Bij een normale, voorspoedige bevalling zal dit niet snel het geval zijn, maar wel als er complicaties waren tijdens je bevalling. Denk bijvoorbeeld aan een vacuümverlossing, als je baby als sterrenkijker ter wereld is gekomen of als je bijvoorbeeld een weeënstorm hebt gehad.

Lees ook:
Dit zijn de meest voorkomende geboortevlekken >

 

In dit soort gevallen is de kans groot dat je baby meer druk heeft moeten opvangen dan normaal en dat hij daar na de bevalling fysieke klachten door heeft. Denk aan nekpijn en buikkrampen. Ook kun je merken dat je baby zich vaak overstrekt, schrikkerig gedrag vertoont of niet graag op zijn rug ligt.

Al dit soort klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Dus het is verstandig om eerst met je kleintje naar de huisarts te gaan. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een osteopaat.

 

Hoe verloopt een osteopatische behandeling?

Een osteopaat werkt alleen met zijn handen. Je kind krijgt dus geen medicatie en er komt een apparatuur aan te pas. Met zachte technieken, een soort massage, laat de osteopaat de verschillende weefsels in het lichaam van je kleintje ontspannen. Op die manier krijgt het lichaam de natuurlijke beweeglijkheid weer terug.

Je baby zal de behandeling niet als onprettig ervaren. De meeste baby’s vinden de bewegingen heel ontspannen. Meestal zijn drie tot zes consulten voldoende om de klachten te verminderen.

Wil je weten waar in jouw buurt een goede, geregistreerde osteopaat te vinden is? Kijk dan hier.

Bron: Ouders van Nu