Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen

09.01.2021 09:22
tips ruzie broers zussen

Vechten jouw kinderen elkaar af en toe de tent uit? Pedagoog Minchenu Maduro legt je graag uit hoe je ruzies tussen broers/zussen als ouder het beste kunt aanpakken.

Maduro heeft één gouden tip: “Laat ze het zelf oplossen.”
 

Vertrouwen

“Kinderen zijn heel goed in staat om zelf conflicten aan te gaan”, vertelt ze. “Als je ze er steeds maar bij helpt, leren ze dat ze altijd iemand nodig hebben om tot een oplossing te komen. Als ze later aan het werk gaan of met vriendjes buiten spelen, dan moeten ze het ook alleen doen. Blijf benoemen dat je kinderen het wel alleen kunnen, dan krijgen ze dat vertrouwen ook.” 
 

Lees ook
Pedagoog: zo ga je om met de driftbuien van je kind >

 

Blokken om je oren

Maar wat als het echt uit de hand loopt en de blokken je om de oren vliegen? Maduro: “Uiteraard grijp je dan in. Hierbij is het wel belangrijk dat je geen partij trekt: bespreek de invalshoek van beide kinderen en geef woorden aan het conflict: ‘Klopt het dat jij met die pop wilt spelen maar…’, dat idee. En zodra je ingegrepen hebt en de storm weer is gaan liggen, benoem je opnieuw dat ze het de volgende keer echt wel zelf kunnen oplossen.” 
 

‘Hou op!’

De allerlaatste tip: “Zeg niet: ‘Hou op met ruziemaken!’ Hier hebben je kinderen niks aan, want zo komen ze nooit tot een oplossing. En daarbij: rivaliteit is nu eenmaal een biologisch gegeven.
 


Minchenu Maduro, pedagoog en moeder van een zoon.

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.