Beeld: Rode Kruis
Beeld: Rode Kruis

Het Rode Kruis maakte een filmpje met vluchtelingkinderen, waarin ze hatelijke reacties voorlezen. De video maakt veel los. Zowel bij bewonderaars als felle critici.

'Ophoepelen met die lui' en 'laat ze verzuipen'. Berichten als deze verschenen van 2015 tot 2016 op de Facebookpagina van het Rode Kruis. De hulpverleningsorganisatie besloot er een video van te maken. In het viral filmpje zien we kinderen van vluchtelingen uit onder andere Iran, Irak en Afghanistan struikelen over de hatelijke woorden. Hiermee wil het Rode Kruis laten zien dat online verwensingen en beledigingen pijn doen. De organisatie hoopt mee te geven dat vluchtelingen ook gewoon mensen zijn die respect verdienen.

Confronterend

De kinderen, en hun ouders, zijn vooraf geïnformeerd over de strekking van de video. "De ouders waren bijna een soort van dankbaar dat we dit deden, hoe confronterend ook, omdat ze dit in het dagelijks leven meemaken en met respect behandeld willen worden", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis tegen de NOS. 

De video staat in het teken van de Week van Respect en maakt heel wat los. Op het moment van schrijven is het filmpje via Facebook al meer dan 17.000 keer gedeeld.

Veel mensen worden even stil bij het zien van de beelden. Reacties als "confronterend" en "hulde" komen vaak voorbij. Een grote groep lezers krijgt ook een gevoel van plaatsvervangende schaamte voor de hatelijke reacties van mede-Nederlanders. 

Vreemd gevoel

Niet iedereen is te spreken over de viral video. Op de Facebookpagina van het Rode Kruis, geeft een vrouw aan een "vreemd gevoel, als eerste van schaamte" te krijgen. Zij is niet de enige. Sommige kijkers krijgen ook een dubbel gevoel, doordat de kinderen alles met een glimlach oplezen. 

Vooral het inzetten van kinderen zorgt voor kritiek. Reacties als "waar slaat dit op?" en "laat ze lekker kind zijn" komen veel langs. Via YouTube is het inmiddels niet meer mogelijk om te reageren. Daar werden meer heftige reacties geplaatst, zoals "het Rode Kruis zet nu kindsoldaten in." Een lezeres haakt juist daar weer op in: "Als je na het zien van dit filmpje enkel krom ligt over het feit dat kinderen dit voorlezen ga je volledig voorbij aan het feit dat dit geen onbekende uitspraken zijn voor hen maar dat dit dagelijkse realiteit is."

Spannend

Het Rode Kruis geeft aan dat ze snapt dat het gebruik van kinderen confronterend is. Dat maakt de boodschap juist expliciet, aldus de organisatie. De kinderen uit het filmpje zijn uitgebreid voorbereid met behulp van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en in de klas. Alle kinderen vonden het heel spannend om mee te doen. De jongeren wisten nog niet zo goed wat de woorden betekenden, maar de tieners wisten precies wat ze zeiden.

 

Bron: NOS

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >