Ophef over video vluchtelingkinderen Rode Kruis

08.11.2016 15:38
Beeld: Rode Kruis Beeld: Rode Kruis

Het Rode Kruis maakte een filmpje met vluchtelingkinderen, waarin ze hatelijke reacties voorlezen. De video maakt veel los. Zowel bij bewonderaars als felle critici.

‘Ophoepelen met die lui’ en ‘laat ze verzuipen’. Berichten als deze verschenen van 2015 tot 2016 op de Facebookpagina van het Rode Kruis. De hulpverleningsorganisatie besloot er een video van te maken. In het viral filmpje zien we kinderen van vluchtelingen uit onder andere Iran, Irak en Afghanistan struikelen over de hatelijke woorden. Hiermee wil het Rode Kruis laten zien dat online verwensingen en beledigingen pijn doen. De organisatie hoopt mee te geven dat vluchtelingen ook gewoon mensen zijn die respect verdienen.

Confronterend

De kinderen, en hun ouders, zijn vooraf geïnformeerd over de strekking van de video. “De ouders waren bijna een soort van dankbaar dat we dit deden, hoe confronterend ook, omdat ze dit in het dagelijks leven meemaken en met respect behandeld willen worden”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis tegen de NOS. 

De video staat in het teken van de Week van Respect en maakt heel wat los. Op het moment van schrijven is het filmpje via Facebook al meer dan 17.000 keer gedeeld.

Veel mensen worden even stil bij het zien van de beelden. Reacties als “confronterend” en “hulde” komen vaak voorbij. Een grote groep lezers krijgt ook een gevoel van plaatsvervangende schaamte voor de hatelijke reacties van mede-Nederlanders. 

Vreemd gevoel

Niet iedereen is te spreken over de viral video. Op de Facebookpagina van het Rode Kruis, geeft een vrouw aan een “vreemd gevoel, als eerste van schaamte” te krijgen. Zij is niet de enige. Sommige kijkers krijgen ook een dubbel gevoel, doordat de kinderen alles met een glimlach oplezen. 

Vooral het inzetten van kinderen zorgt voor kritiek. Reacties als “waar slaat dit op?” en “laat ze lekker kind zijn” komen veel langs. Via YouTube is het inmiddels niet meer mogelijk om te reageren. Daar werden meer heftige reacties geplaatst, zoals “het Rode Kruis zet nu kindsoldaten in.” Een lezeres haakt juist daar weer op in: “Als je na het zien van dit filmpje enkel krom ligt over het feit dat kinderen dit voorlezen ga je volledig voorbij aan het feit dat dit geen onbekende uitspraken zijn voor hen maar dat dit dagelijkse realiteit is.”

Spannend

Het Rode Kruis geeft aan dat ze snapt dat het gebruik van kinderen confronterend is. Dat maakt de boodschap juist expliciet, aldus de organisatie. De kinderen uit het filmpje zijn uitgebreid voorbereid met behulp van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en in de klas. Alle kinderen vonden het heel spannend om mee te doen. De jongeren wisten nog niet zo goed wat de woorden betekenden, maar de tieners wisten precies wat ze zeiden.

 

Bron: NOS