‘Ons zoontje (2,5) blijft nog twee uur klaarwakker als we hem in bed leggen’

08.01.2019 18:47
Els en Do

Als we ons zoontje (2,5) in bed leggen, blijft hij nog rustig twee uur klaarwakker. De ene keer gaat hij spelen, de andere keer roept hij constant. We hebben alles al geprobeerd, van geen middagdutje tot hem ’s avonds langer op houden, een extra boekje lezen, zijn geroep negeren, steeds naar hem toegaan en boos worden.

ELS & DO: Als uw zoontje overdag ook zo kwiek is, heeft hij blijkbaar weinig slaap nodig. Het kan erger. Onze gezamenlijke vriendin Beryl (40) heeft twee kinderen die pas rond elf uur in slaap vallen. Misschien wel later, maar dat weet Beryl niet want die slaapt dan zelf al.
 

Wakker

Toen Beryls oudste kind twee was, was ze tot tien uur ’s avonds wakker. Niet zeurderig, maar gewoon: wakker. Net als uw zoon. Beryl ging vaak naast Madelief in bed liggen om voor te doen hoe slapen in zijn werk gaat. Ze zei: “Doe je oogjes maar dicht, schatje”, en sloot dan zelf de ogen. Na tien minuten deed ze ze voorzichtig weer open. Dan zag ze een klaarwakkere Madelief. “Slaap maar door, mama”, zei ze.

Madelief maakte het steeds later. Haar humeur leed daar niet onder. Dat van haar ouders wel. Op een dag legden ze het hoofd in de schoot. Ze lieten Madelief gewoon spelen tot ze zelf naar bed gingen. Vanuit haar kamertje zong Madelief dan slaapliedjes voor haar ouders: “Slaap mama en papa, slaap, daarbuiten loopt een schaap.” Beryl en haar man sliepen er heerlijk op in. Hoe laat Madelief zelf wakker bleef weet Beryl nog steeds niet.
 

Lees ook
Handige tips om je baby te laten slapen als een roos >

 

Slaappatroon

Intussen voelde ze zich een lor van een moeder. Tot haar tweede werd geboren. Die bleek juist extra veel slaap nodig te hebben. Ze kon er geen genoeg van krijgen. Ze deed lange middagdutjes en sliep als peuter van zeven tot zeven. Toen wist Beryl dat het niets met haar kwaliteiten als opvoeder te maken had.

Haar derde kind heeft hetzelfde slaappatroon als haar grote zus. Zij speelt nu de hele avond gezellig beneden. Hun ouders kiezen op Netflix films zonder geweld en seks. Die zijn met een kaarsje te vinden, maar ze zijn er wel. Ze hebben net Dead poets society gekeken. De kinderen vonden dat een saaie film, zodat ze met iets anders bezig waren toen de hoofdpersoon zelfmoord pleegde. Beryl en haar man worden nu tweestemmig in slaap gezongen.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >