Onderzoek: schermgebruik onder jonge kinderen voor het eerst stabiel

27.03.2020 11:30
kind veilig internet gebruiken

Hoewel het door het coronavirus tijdelijk anders zal zijn, is de tijd die jonge kinderen per dag op een scherm doorbrengen voor het eerst sinds jaren niet toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Iene Miene Media.

Mede door de opmars van de tablet zaten kleine kinderen de afgelopen jaren steeds vaker achter een scherm. Nu de meeste gezinnen alle schermen al enige tijd in huis hebben, wordt duidelijk dat de schermtijd van kinderen redelijk gelijk blijft. Volgens het onderzoek van Iene Miene Media zitten kinderen van 0 tot 6 jaar per dag gemiddeld 1 uur en drie kwartier op een tablet of voor de tv.

 

Coronavirus

Peter Nikken is lector Jeugd en Media aan de Hogeschool Windesheim en legt uit dat de cijfers van vóór het coronavirus zijn, dus dat het huidige beeld vermoedelijk anders is. Toch verwacht hij dat de stabilisatie uiteindelijk terugkeert: “Op een gegeven moment is er een plafond voor wat kinderen per dag kunnen doen. Ze vinden het nog steeds leuk om buiten te spelen en met vriendjes af te spreken, dus dan zitten ze niet op een scherm.”

 

Lees ook:
Lisa deelt een leuke tip om schermtijd voor je kind te beperken >

‘Doe het samen’

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste ouders (80 procent) zich afvragen hoeveel schermtijd verantwoord is voor hun kind. Ook vinden ze het lastig om zelf het goede voorbeeld te geven en hun telefoon bijvoorbeeld weg te leggen. 

Volgens Nikken is het goed om als ouder actief betrokken te zijn bij je kind als hij op de tablet zit. “Er zijn veel leuke programma’s waarmee kinderen kunnen bouwen en waarin ze hun creativiteit kwijt kunnen.” Hij waarschuwt ook ouders die hun kinderen elke dag vier tot vijf uur achter een scherm laten zitten. “Het is belangrijk die ouders te informeren, want dat schermgebruik gaat ten koste van andere activiteiten zoals beweging en met vriendjes spelen.”

Bron: AD
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >