Beeld: Getty
Beeld: Getty

Wist je vast niet: de helft van de Nederlandse kinderen onder de 12 jaar heeft een heftige gebeurtenis meegemaakt. Zo stelt kinderrechtenorganisatie Augeo na onderzoek. Het gaat om ervaringen als een vechtscheiding, seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing of zelfmoordpoging van een ouder. Dat is even slikken.

In totaal werden er 660 kinderen van 11 en 12 jaar ondervraagd. Van hen heeft één op de negen kinderen drie ingrijpende ervaringen doorstaan. De gebeurtenis die de meeste kinderen meemaakten, was een (vecht)scheiding. Dit geldt voor een kwart van de ondervraagden. Een andere gebeurtenis die relatief veel voorkwam, namelijk 8 procent, is een huisgenoot die in de gevangenis zit.

Heftige vragen

De groep kinderen werd niet ondervraagd door professoren die al lang meedraaien in het vak. Opvallend genoeg namen tieners die maar een paar jaar ouder zijn dan de 660 kinderen de taak op zich. Daar kwamen heftige vragen bij kijken, zoals 'ben je bang voor je ouders?' of 'heb je het gevoel dat niemand om je geeft?' De antwoorden zijn niet minder schokkend, want tien procent van de kinderen geeft aan bang te zijn voor een ouder. En dan is er ook nog eens meer dan tien procent van de ondervraagden die toegeeft dat ze denkt dat niemand om ze geeft.

Ouders

Het onderzoeksrapport werd gisteren aan Prinses Laurentien en kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer uitgereikt. Kalverboer is het met Augeo eens dat er meer moet gebeuren om te stoppen dat kinderen op zo'n jonge leeftijd al zulke ingrijpende ervaringen hebben. Ze stelt dat het probleem vaak bij de ouders ligt, doordat de situaties vaak thuis plaatsvinden. Als het niet mogelijk is de situatie thuis te stoppen dan moeten kinderen een andere veilige plek vinden. Het is dan bijvoorbeeld aan de school om die veiligheid te bieden. Ook dat is niet makkelijk. In het onderzoek komt naar voren dat juffen en meesters vaak niet weten wat er bij hun leerlingen speelt. Zo dacht een docent dat drie kinderen in de klas iets heftigs hebben meegemaakt. Dat bleken er twee keer zoveel.

Bron: NOS

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >