Ochtendspits stressvol? Nee hoor: met deze tips bespaar je zeeën van tijd

15.08.2022 14:15
spitsuur moeders Beeld: Shutterstock

Bammen smeren, schooltassen inpakken, je kind aankleden én ervoor zorgen dat je er zelf ook semi-fatsoenlijk bijloopt op het schoolplein: het kan allemaal heus wel een tikkie relaxter ’s ochtends. Bekijk onderstaande tips maar.

Maak kant-en-klare kledingsetjes

En doe dat terwijl je de was opvouwt, want dan ben je toch al bezig. Zo voorkom je dat de kledingkast een janboel wordt en je kind niet zelf de meest bijzondere creaties uitzoekt. Overigens ook handig om een set voor jezelf klaar te leggen – al kan een lange trenchcoat je pyjama ook pri-ma verhullen.

 

Hou kapsels simpel

Want logisch dat je tijdens de ochtendspits geen tijd hebt voor zo’n ingewikkeld Pinterest-model. Zie hier een lijstje met simpele varianten voor jezelf en voor je kind: lijken direct uit een kappersboek te komen, maar je bent er zo klaar mee.

 

Vermijd (melk)vlekken in je schone kleding

Hoe je dit doet? Door na je schone kloffie te hebben aangetrokken, direct je badjas of een enorm vest eroverheen te gooien. Hoef je niet nog in alle haast nog een nieuwe outfit uit te zoeken.

 

Lees ook
8x snelle kapsels voor tijdens de ochtendspits >

 

Maak er een wedstrijd van

Want zodra er iets te winnen valt, zijn de meeste kinderen er als de kippen bij. Hang bijvoorbeeld een checklist op de deur van je kinderen, laat ze zelf hun wekker zetten en wie er in die week het vaakst als eerste beneden staat, mag kiezen wat jullie zondags eten. Of verzin een andere prijs – een kinderhand is immers snel gevuld.

 

Kies een vaste plek voor de sleutels

En zorg ervoor dat ze daar voordat je gaat slapen ook écht liggen. Want geef toe: hoe vaak heb jij ’s ochtends nog als een idioot door het huis gewalst omdat je jouw bos kwijt was? Hetzelfde geldt trouwens voor je zonnebril: leg ‘m op een vaste plek.

 

Ik breng, jij haalt

Het ouderschap is samenwerken. Spreek bijvoorbeeld af dat je partner je kinderen naar school brengt en jij ze haalt. Zo hoef je jezelf nog niet op te kalefateren om 07.00 ’s ochtends en alleen maar te denken aan je kinderen. Zodra ze uit huis zijn heb je alle tijd voor jezelf. Of voor een serie. Of voor, nou ja, de was.

 

Geen telefoon tot na de ochtendspits

Makkie? Probeer het eens. Wedden dat je toch nog even snel dat mailtje wilt beantwoorden of wilt checken hoe laat de postbode met je pakketje voor de deur staat? Als je met jezelf afspreekt dat je geen telefoon gebruikt tot na de ochtendspits – dat extra uurtje zorgt er heus niet voor dat je sociale leven instort – word je niet meer afgeleid.

 

Invriezen die hap

Superhandig: brood in het weekend smeren en invriezen. Kan overigens niet met al het beleg (kaas is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee), maar met vleeswaar, hagelslag of jam werkt het prima. Hoef je alleen nog de broodtrommels te vullen.

 

Sta op tijd op

Een inkopper, maar misschien wel de belangrijkste tip: stop. met. snoozen. Natuurlijk kun je die zeldzame slaapminuten goed gebruiken, maar je weet wat ze zeggen: haastige spoed is zelden goed. En al helemaal met kinderen.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.