Kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Daarom moeten dreumesen van één en twee jaar al worden getest op stress.
Lees verder onder de advertentie
Dat stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) in het AD.
Meetmoment
“Het probleem is veel groter dan we dachten”, aldus NCJ-adviseur Frans Pijpers. “Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd.” Maar hoe kun je stress bij zulke jonge kinderen opsporen? Pijpers heeft wel een idee: “Je kunt het stresshormoon cortisol meten via bijvoorbeeld het haar. Dat zouden we bij kleine kinderen naast het meten van de lengte en het gewicht moeten gaan doen.”
Het NCJ onderzocht de afgelopen maanden wat er al bekend is over chronische stress bij kinderen. Daaruit blijkt dat naast de eerste duizend dagen ook de adolescentie cruciaal is. Het zijn allemaal fases waarin de hersenen zich ontwikkelen en stress een blijvende impact kan hebben.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.