‘Moet ik merkkleding voor mijn dochters (8 en 10) kopen?’

19.09.2019 01:34
Els en Do merkkleding dochters Beeld: Shutterstock

De klasgenoten van mijn dochters (8 en 10) dragen veel merkkleding. Ik zou die best kunnen betalen, maar ben bang dat het dan verwende nesten worden. Mijn meiden vinden het belachelijk dat ik ze kleed in Zeeman en C&A. Hebben ze een punt?

Els en Do: Zelf hebben wij nooit last gehad van dit probleem. Do was al blij als de outfits van haar kinderen schoon waren. Haar dochter rilt van afgrijzen als ze haar jeugdfoto’s bekijkt en is een ware fashionista geworden. De moeder van Els maakte het nog bonter. Tijdens de uitverkoop kocht ze bij C&A achteloos een zootje kleren waar haar zes kinderen het mee moesten doen. Het gevolg: Els kleedde haar zoon in de mooiste truien, schoenen en jassen.
 

Verwend

Met andere woorden: het is niet gezegd dat uw kinderen verwende nesten worden. De slinger kan best de andere kant opslaan. Misschien kopen uw dochters later uitsluitend kleding van de kringloop (daar vind je trouwens erg leuk spul).
 

Lees ook
‘Waarom ik dit schooljaar geen nieuwe, dure kinderkleding koop’ >

 

Middenweg

Intussen bepleiten wij zoals gewoonlijk een middenweg. Dus als ze dromen van Nike-gympies geeft u ze, maar alleen voor hun verjaardag of als Sinterklaas in het land is. Ook kunnen ze merkkleren verdienen door klusjes in huis te verrichten. Elke dag hun kamer opruimen, de vaatwasser in- en uitruimen, onkruid plukken. Zo leren ze dat dure spullen niet vanzelfsprekend zijn, terwijl ze toch kunnen meedoen met hun klasgenoten.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2019.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >