
Elise: ‘We zwaaiden blij naar papa in de zee, niet wetende wat zich echt afspeelde’
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Gezellig hoor, Sinterklaas, maar na het inslaan van al die cadeaus, pepernoten en wortels voor Ozosnel wil je vast wel weten waar de schoen zet-traditie vandaan komt.
Wij zochten het voor je uit.
In de 15e eeuw, op 5 december, zetten arme kinderen hun schoen in de kerk. De schoenen werden vervolgens gevuld door de rijken en een dag later (op de sterfdag van Sint Nicolaas) werd de inhoud verdeeld. Tegenwoordig zetten de kinderen hun schoen bij de kachel of onder de schoorsteen, zodat de pieten erdoorheen kunnen klimmen om ‘m te vullen. Ook kan je bij sommige bedrijven je schoen online zetten.
Lees ook 13 dingen die ik mis nu mijn kinderen niet meer in Sinterklaas geloven >
Zodra de Sint in het land is. En de één vindt twee keer voldoende, de ander verzamelt allerlei kleine schoencadeaus zodat het elke dag raak is. Ook de manier waarop verschilt: waar het ene kind z’n schoen zet bij de open haard, liedjes zingt, verlanglijstjes inlevert, tekeningen maakt en wortels voor het paard achterlaat – kortom: de hele mikmak, vindt een ander de volgende dag gewoon een cadeautje in z’n schoen. Het is maar waar jij je als ouder fijn bij voelt.