Duik in de geschiedenis: hierom zetten kinderen hun schoen met Sinterklaas

03.11.2018 10:24
schoen-zetten-sinterklaas

Gezellig hoor, Sinterklaas, maar na het inslaan van al die cadeaus, pepernoten en wortels voor Amerigo wil je vast wel weten waar de schoen zet-traditie vandaan komt.

Wij zochten het voor je uit.

 

Arme kinderen

In de 15e eeuw, op 5 december, zetten arme kinderen hun schoen in de kerk. De schoenen werden vervolgens gevuld door de rijken en een dag later (op de sterfdag van Sint Nicolaas) werd de inhoud verdeeld. Tegenwoordig zetten de kinderen hun schoen bij de kachel of onder de schoorsteen, zodat de pieten erdoorheen kunnen klimmen om ‘m te vullen. Ook kan je bij sommige bedrijven je schoen online zetten.

 

Lees ook
13 dingen die ik mis nu mijn kinderen niet meer in Sinterklaas geloven >

 

Hoe vaak en wanneer?

Zodra de Sint in het land is. En de één vindt twee keer voldoende, de ander verzamelt allerlei kleine schoencadeaus zodat het elke dag raak is. Ook de manier waarop verschilt: waar het ene kind z’n schoen zet bij de open haard, liedjes zingt, verlanglijstjes inlevert, tekeningen maakt en wortels voor het paard achterlaat – kortom: de hele mikmak, vindt een ander de volgende dag gewoon een cadeautje in z’n schoen. Het is maar waar jij je als ouder fijn bij voelt.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >