Moedervlek bij je kind: hier moet je op letten

09.05.2019 13:47
moedervlekken bij een kind

Moedervlekken zijn heel normaal. Het is wel belangrijk om een moedervlek bij je kind in de gaten te houden als hij van vorm of kleur verandert. Hier lees je waarom.

Een moedervlek is eigenlijk niets anders dan een verzameling van pigmentcellen in de huid. Bijna iedereen heeft ze – gemiddeld zo’n vijfentwintig tot dertig stuks. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen en af en toe komt er een bij. Rond je veertigste kunnen ze in aantal juist weer afnemen. Mensen met een donkere huid hebben vaak meer moedervlekken dan mensen met een lichte huid. 

 

Goedaardige en kwaadaardige moedervlekken

Je hebt goedaardige en kwaadaardige moedervlekken. Bij de eerste categorie is er uiteraard niets aan de hand, maar als er sprake is van een kwaadaardige moedervlek bij je kind, moet je actie ondernemen. Goed om te weten: bij kinderen en jonge mensen ontstaan en groeien nieuwe moedervlekken. Dit wijst niet meteen op een kwaadaardige moedervlek. Sommige kinderen hebben een aangeboren moedervlek (congenitale naevus): een roze tot bruin gekleurde vlek die enkele millimeters tot meer dan 20 cm groot kan zijn. Ongeveer 1 procent van de kinderen heeft zo’n aangeboren moedervlek. Ook deze kunnen kwaadaardig worden en moeten daarom regelmatig gecheckt worden door de huisarts. 

 

Lees ook:
Dit moet je weten over huiduitslag bij je kind >

Hoe herken je een onrustige moedervlek bij je kind?

  • als de moedervlek jeukt of pijn doet
  • als er een korstje rondom de moedervlek ontstaat, of als hij opengaat en bloedt
  • als je kind in plaats van een egaal bruine of rozige moedervlek, een rood/bruine, blauwe of zwarte moedervlek heeft
  • als hij een vreemde vorm aanneemt, dat wil zeggen dat hij niet symmetrisch is 
  • als de moedervlek van je kind groeit

Heeft je kind last van één van de bovenstaande symptomen en zie je veranderingen aan de moedervlek, laat dan de huisarts er eens naar kijken. Waarschijnlijk is er niets aan de hand en is de moedervlek alleen licht geïrriteerd en gaan de symptomen snel weer over. Maar er kan ook sprake zijn van een melanoom, een vorm van huidkanker. Gelukkig komt dit bij kinderen maar heel weinig voor. Soms kiest een huisarts ervoor om een moedervlek bij je kind preventief te verwijderen, bijvoorbeeld als deze behoorlijk groot is en voor irritatie zorgt.

 

Check de moedervlek bij je kind regelmatig

Controleer het lichaam vooral als je kind vaak in de zon komt of (vroeger) vaak verbrand is. Ook kinderen die snel verbranden – en dan vooral met een lichte huid, lichte ogen, sproeten, lichtblond of rood haar – moeten regelmatig gecheckt worden. Heeft je kind deze kenmerken niet en heb je ‘m altijd goed beschermd tegen de zon? Dan is regelmatig controleren niet noodzakelijk. 

Bron: Thuisarts.nl, Gezondheidsnet.nl, Huidhuis.nl
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >