Ministers doen dringende oproep: ‘Lees je (klein)kind vaker voor’

04.12.2019 21:38
lees-kind-vaker-voor

Kinderen hebben minder plezier in lezen dan vroeger en lezen hierdoor ook een stuk minder, blijkt uit onderzoek. Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob doen daarom een dringende oproep aan alle ouders en grootouders: ‘Lees je kind voor.’

Onder het gemiddelde

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling OESO is de leesvaardigheid van middelbare scholieren in ons land gedaald tot onder het gemiddelde van de 37 rijke landen die meedoen aan het zogenoemde Pisa-onderzoek. Daarmee scoort Nederland lager dan ooit. “Zeer zorgwekkend”, stelt de Algemene Onderwijsbond. “Het is een schande dat wij er in een rijk land als Nederland niet in slagen om ons onderwijs op peil te houden.”

 

Lees ook
Onderzoek: voorlezen uit een boek is beter dan voorlezen van een tablet >

 

Leesoffensief

Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob roepen ouders en grootouders met klem op kinderen voor te lezen om ervoor te zorgen dat ze weer plezier krijgen in lezen. Ook komen ze met een ‘leesoffensief’: scholen krijgen tips toegestuurd om het leesonderwijs te verbeteren. De ministers gaan praten met het onderwijs en met bijvoorbeeld de bibliotheken over wat er nog beter kan. Extra oog is er voor moeilijke lezers als vmbo-leerlingen, jongens en leerlingen die met meerdere talen worden opgevoed.

Bron: ANP

 

De beste berichten van Kek Mama in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >