‘Mijn zoon (6) heeft ’s nachts nog een luier nodig en schaamt zich daarvoor’

30.01.2020 10:21
Els en Do bedplassen zoon schaamt zich Beeld: Shutterstock

Mijn zesjarige zoon heeft ’s nachts nog een luier nodig terwijl hij overdag allang zindelijk is. Hij schaamt zich daar zo voor dat hij niet bij vriendjes durft te logeren. Wat moet ik doen?

Els en Do: Do’s stokoude buurvrouw mevrouw Huppers die negen kinderen grootbracht, had twee van zulke zoontjes. Jongens hebben dubbel zo vaak last van bedplassen dan meisjes. Volgens mevrouw Huppers komt dat doordat mannen van nature luilakken zijn die het al miljoenen jaren normaal vinden dat vrouwen hun troep en viezigheid opruimen – dat zit in hun DNA. Mevrouw Huppers deed er niet aan mee. Ze legde een stapel beddengoed in de hoek van het kamertje van de bedplassende zoons. Als ze wakker werden van de nattigheid moesten ze zelf hun bed verschonen. Volgens mevrouw Huppers werd er al snel niet meer in bed geplast.
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over in bed plassen >

 

Huisarts

Ons advies: ga eerst met uw zoon naar de huisarts om vast te stellen of zijn probleem misschien medisch is. In dat geval bieden medicijnen vaak uitkomst. Voor de rest van de bedplassers bestaat een ingenieus apparaat: de plaswekker. Dat apparaat is met een draadje verbonden aan een speciaal luierbroekje of inlegger. Zodra er druppels in het broekje komen, gaat de wekker af. De bedoeling is dat uw zoon dan naar de wc gaat, het gebruikte broekje vervangt en op het knopje drukt waarmee de wekker weer wordt ingeschakeld. Als zijn bed toch nat is, dient hij zelf te helpen bij het verschonen (dit laatste hoort mevrouw Huppers tevreden aan).

Leg uw kind goed uit wat hij moet doen. Slaap met uw oren gespitst, zodat u hem kunt begeleiden. Dat zal na verloop van tijd niet meer nodig zijn. Stel hem in het vooruitzicht dat hij binnenkort bij vriendjes kan logeren zonder zich zorgen te hoeven maken.
 

Bedbeschermers

Voor de zekerheid kunt u hem tegen die tijd superabsorberende pyjamabroekjes meegeven. Zijn vriendje hoeft niet te weten dat hij die draagt. Koop ook meteen een paar bedbeschermers die u discreet aan de ouders van het vriendje overhandigt
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 35, 23 en 21) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 01-2020.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >