Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: in bed plassen.

Onze achtjarige zoon plast iedere avond in bed. Tot nu toe maakt hij zich er niet erg druk om. Meneer wordt na lang roepen wakker zonder enig besef dat hij in een nat, koud bed ligt. We hebben alles geprobeerd – van plaswekkers tot hem wakker maken voor een plasje – niks helpt. Hoe krijg ik hem gemotiveerd  ’s nachts zindelijk te worden? Zodat hij ook eens zorgeloos uit logeren kan en trots is als hij droog de nacht doorkomt?

Wij gaan ervan uit dat de huisarts heeft uitgesloten dat er een medische kwaal ten grondslag ligt aan dit ­probleem. Aan angsten lijkt uw zoon ook niet te lijden. Integendeel, hij slaapt verrukkelijk, zelfs in een nat bed. Verder vermoeden wij dat u elke nacht zijn lakens verschoont. Alles bij elkaar heeft hij duidelijk geen last van de kwestie. De tantes zien een groot gevaar. Het heet mannelijke gemakzucht en wij vrezen dat die ontkiemt bij uw zoon. Mannelijke gemakzucht wordt mede veroorzaakt door vrouwelijke toegeeflijkheid. Hoeveel jongens spetteren niet zorgeloos over de wc-bril omdat hun moeders denken: ach, dat doen jongens nou eenmaal. Het gevolg is dat er vol­wassen mannen zijn die het ook niet zo nauw nemen. Tante Els kan daar woedend over worden. Zij zegt: “Het is toch idioot dat mannen spetteren en vrouwen de bril schoonmaken. Alsof ZIJ er overheen plassen.”

Droge grot

Els kent een vrouw van wie niet alleen de puberzoons nog in bed plassen, maar ook hun vader. Echt waar. Die vrouw is de hele nacht bezig met bedden verschonen, maar ze zou haar koffer moeten pakken en zeggen: “Dag jongens, plas lekker verder in bed, mama gaat ­ergens anders wonen.”

De oermens zei tegen grotere kinderen die het nest bevuilden: “Ga maar buiten slapen, want het wordt hier te viezig. Papa en mama hebben graag een droge grot.” Het is tijd uw zoons probleem het zijne te maken. Als hij klaagt dat hij niet uit logeren kan zegt u: “Lieverd, daar zul je zelf iets aan moeten doen.”

Even verschonen

Waarom schudt u hem eigenlijk wakker als hij geplast heeft? Laat hem lekker slapen, en doe dat zelf ook. En zeg ’s ochtends: “Schatje, voor je naar school gaat even je lakens verschonen hè, doe de vieze was maar in de wasmachine.” Dat kan hij, want hij is acht, maar hij vindt het niet leuk. Dus gaat hij er iets op proberen te vinden. Geef hem het vertrouwen dat hij het kan en beloon hem rijkelijk voor elke stap die hij zet. De grootste beloning zal zijn dat hij eindelijk uit logeren kan, en dat hij dat zelf voor elkaar heeft gebokst.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 07-2016.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

 Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >