Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: in bed plassen.

Onze achtjarige zoon plast iedere avond in bed. Tot nu toe maakt hij zich er niet erg druk om. Meneer wordt na lang roepen wakker zonder enig besef dat hij in een nat, koud bed ligt. We hebben alles geprobeerd – van plaswekkers tot hem wakker maken voor een plasje – niks helpt. Hoe krijg ik hem gemotiveerd  ’s nachts zindelijk te worden? Zodat hij ook eens zorgeloos uit logeren kan en trots is als hij droog de nacht doorkomt?

Wij gaan ervan uit dat de huisarts heeft uitgesloten dat er een medische kwaal ten grondslag ligt aan dit ­probleem. Aan angsten lijkt uw zoon ook niet te lijden. Integendeel, hij slaapt verrukkelijk, zelfs in een nat bed. Verder vermoeden wij dat u elke nacht zijn lakens verschoont. Alles bij elkaar heeft hij duidelijk geen last van de kwestie. De tantes zien een groot gevaar. Het heet mannelijke gemakzucht en wij vrezen dat die ontkiemt bij uw zoon. Mannelijke gemakzucht wordt mede veroorzaakt door vrouwelijke toegeeflijkheid. Hoeveel jongens spetteren niet zorgeloos over de wc-bril omdat hun moeders denken: ach, dat doen jongens nou eenmaal. Het gevolg is dat er vol­wassen mannen zijn die het ook niet zo nauw nemen. Tante Els kan daar woedend over worden. Zij zegt: “Het is toch idioot dat mannen spetteren en vrouwen de bril schoonmaken. Alsof ZIJ er overheen plassen.”

Droge grot

Els kent een vrouw van wie niet alleen de puberzoons nog in bed plassen, maar ook hun vader. Echt waar. Die vrouw is de hele nacht bezig met bedden verschonen, maar ze zou haar koffer moeten pakken en zeggen: “Dag jongens, plas lekker verder in bed, mama gaat ­ergens anders wonen.”

De oermens zei tegen grotere kinderen die het nest bevuilden: “Ga maar buiten slapen, want het wordt hier te viezig. Papa en mama hebben graag een droge grot.” Het is tijd uw zoons probleem het zijne te maken. Als hij klaagt dat hij niet uit logeren kan zegt u: “Lieverd, daar zul je zelf iets aan moeten doen.”

Even verschonen

Waarom schudt u hem eigenlijk wakker als hij geplast heeft? Laat hem lekker slapen, en doe dat zelf ook. En zeg ’s ochtends: “Schatje, voor je naar school gaat even je lakens verschonen hè, doe de vieze was maar in de wasmachine.” Dat kan hij, want hij is acht, maar hij vindt het niet leuk. Dus gaat hij er iets op proberen te vinden. Geef hem het vertrouwen dat hij het kan en beloon hem rijkelijk voor elke stap die hij zet. De grootste beloning zal zijn dat hij eindelijk uit logeren kan, en dat hij dat zelf voor elkaar heeft gebokst.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 07-2016.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

 Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >