‘Mijn vierjarige zoon spuugt al zijn groenten uit’

02.01.2019 13:13
Els en Do

Mijn vierjarige zoon eet alleen banaan, aardappelpuree, appelmoes en gehaktballen. Groente krijg ik er niet in, geen boontje, geen doperwtje, geen rodekool. Hij spuugt het allemaal doodleuk uit. Hij groeit goed en is kerngezond, toch maak ik me zorgen over een eventueel vitaminegebrek.

Het positieve nieuws: bananen zijn supergezond. Je kunt er lang op overleven, dat doen onze naaste verwanten, de apen, ook. Ze bevatten onder andere kalium, aminozuur en vitamine B6. Bananen beschermen tegen maagzuur en diarree en zorgen dat andere voeding beter wordt opgenomen. Ook in aardappelen wemelt het van de mineralen en vitaminen: kalium, zink, magnesium, fosfor en vitamine C. Vlees bevat vitamine B en ijzer. De oermensen gedijden erbij, en onze lichamen zijn sindsdien nauwelijks geëvolueerd.

Een kanttekening: het betrof destijds wel vlees van dieren die een heerlijk leven hadden gehad tot het moment dat ze tegen zo’n oerjager aan liepen. Dat is van een andere kwaliteit dan wat je nu in de supermarkt aantreft. Gelukkig is biologisch gehakt vrij betaalbaar (in tegenstelling tot biologische kip. Kan daar niet eens iets aan gedaan worden om de plofkip uit de schappen te verdrijven?).
 

Lees ook
‘Mijn kind (2) eet elke dag hetzelfde’ >

 

Groenteverstoppertje

U kunt ook groenteverstoppertje spelen. Meng slinks spinazie à la crème of avocado door een bananenshake. Worteltjes kunnen door de rietsuikerstroop op een pannenkoek. Het gehakt van de Vegetarische Slager bestaat grotendeels uit bonen.

Succes is niet gegarandeerd. De zonen van Do’s overbuurman Arjan waren jarenlang een soort metaaldetectors, maar dan met groente en fruit. Lange tijd serveerde Arjan hen uitsluitend frikandellen, pizza en appelmoes. Iedereen sprak er schande van. Maar de kinderen (inmiddels 8 en 10) groeien als kool en zijn nooit ziek. “De enige dokter die bij ons over de vloer komt is Dokter Oetker,” zegt Arjan trots. Het gekke is: tegenwoordig willen de jongens spontaan tomaten en paprika op hun pizza. En vinden ze appels, sinaasappels en bananen lekker. We bedoelen maar: linksom of rechtsom, het komt goed.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >