‘Mijn ouders zijn bang dat mijn zoon (8) ontspoort, omdat ik het moeilijk vind om grenzen te stellen’

14.03.2019 09:35
Els en Do

Ik vind het moeilijk grenzen te stellen. Mijn achtjarige zoon gaat naar bed wanneer hij moe is, eet wat hij wil, draagt de kleren die hij wil. Het is een makkelijke, vrolijke jongen, maar mijn ouders zijn bang dat hij later ontspoort. Ze hebben mij enorm streng opgevoed.

Een strenge opvoeding levert grofweg twee mensensoorten op: types die zelf ook streng zijn en types die rebelleren. Zoals de hippies indertijd. U klinkt als een hippie. En dan een echte, niet zo’n fake hippie met peperdure Make love not war-kettinkjes.
 

Hippiekinderen

De originele hippies uit de jaren zestig waren net als u streng opgevoed. Hun ouders hadden geleerd zich te onderwerpen aan het gezag. De hippies sloegen door naar de andere kant, met bloemetjes in het haar, vrije seks, en demonstraties tegen de Vietnamoorlog. Daar hadden ze het zo druk mee dat ze vaak weinig oog hadden voor hun kinderen, die in alle vrijheid opgroeiden. Veel hippiekinderen gingen op hun beurt rebelleren tegen hun ouders. Dat leverde gedisciplineerde, hardwerkende mensen op die boven op hun kinderen zitten en zich met elk facet van het kinderleven bemoeien.
 

Lees ook
Marlies vraagt zich af: ‘Heb ik niet te weinig gelachen met mijn kinderen?’ >

 

Oefen met piepkleine grenzen

U hebt wel oog voor uw zoon, anders zou u ons niet schrijven. Wees maar een beetje aardig voor uzelf, u kunt niet veranderen in een ander mens. Leg de lat laag. Oefen met piepkleine grensjes. Als u bereikt dat uw zoon zijn bordje op het aanrecht zet en helpt met de tafel dekken, weet hij in ieder geval dat er grenzen bestaan.

Tegen uw ouders zegt u dat u de methode van de beroemde filosoof Jean-Jacques Rousseau hanteert. Dat klinkt lekker verantwoord – uw ouders zullen steil achterover slaan en vol bewondering naar u kijken. Rousseau was in de achttiende eeuw een oer-hippie. Volgens hem moest je je kinderen zichzelf laten opvoeden, omdat de mens van nature goed is. Zo te horen voedt uw zoon zichzelf prima op. Wij voorspellen overigens dat hij later heel streng wordt voor zijn eigen kinderen.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2019.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >