niet meer uit logeren
Beeld: Unsplash

De zevenjarige dochter van Amber Leventry mag niet meer uit logeren. En daar heeft Amber een goede reden voor.

Hoe goed het logeeradres het ook bedoelt en hoe zorgzaam haar dochter ook wordt opgevangen; Amber laat haar zevenjarige oudste voortaan gewoon thuis slapen. ‘Ze eet niet meer, ze slaapt niet meer – en dat allemaal omdat de hele logeerpartij haar gewoon teveel opwindt’, schrijft ze op ScaryMommy.

Het punt is: Amber kan niet zo goed nee zeggen tegen haar dochter. Zeker sinds haar jongere tweeling geboren werd, die een halfjaar aan hun moeder – Ambers partner – gekluisterd waren door de borstvoeding. Amber en haar oudste dochter waren dus op elkaar aangewezen, en zijn close, héél close.

Het laatste slaapfeestje ging prima, wist haar dochter haar fijntjes te herinneren. ‘Maar ja’, schrijft Amber, ‘dat vond plaats in óns huis, en om negen uur ’s avonds, een uur na haar normale bedtijd, en de nodige extra snacks om haar bloedsuiker op peil te houden – noem me een overbezorgde helikoptermoeder - was het stil boven.’ En: haar dochter was te pruimen, de volgende dag. Niet het zonnetje in huis, maar te pruimen.
 

Lees ook
'Voorlopig blijven er geen vriendjes meer bij ons slapen, ik moet eerst bijkomen' >

 

Je gaat maar mee

“Deze keer gaat het net zo goed, mam”, smeekte Ambers dochter. Dus liet Amber haar gaan. Sukkel die ze was. ‘Toen ik haar de volgende dag ophaalde, was ze niet te harden. We moesten nog naar een verjaardag. Maar het was nog niet eens lunchtijd, en ze was al rijp voor haar bed.’ Niet dat haar plat leggen dan helpt, schrijft Amber. ‘Want vervolgens is ze niet wakker te krijgen, en tegen de tijd dat het middernacht is, bruist ze weer van de energie.’

Na een driftbui van een uur besloot ze haar dochter toch in bed te leggen. ‘Dat kostte me nog een uur. Ik liet haar een derde uur slapen. Toen maakten we haar wakker – al stelde mijn vrouw voor met haar thuis te blijven. Ik dwong mijn dochter in haar kleding en in de auto. Want: het verjaardagsgezelschap wachtte op ons. Mijn vrouw hoefde haar middag niet op te offeren en geen van ons hoefde er alleen voor te staan met onze tweeling - alleen maar omdat onze dochter zo nodig wilde logeren.’

Met een boekje en haar dekentje hield Ambers dochter zich uiteindelijk redelijk gedeisd op de verjaardag. De laatste twee uur voor bedtijd gingen zelfs ronduit goed. Maar voor Amber staat het sindsdien vast: geen logeerpartijtjes meer. Al is het maar voor haar eígen gezondheid.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >