niet meer uit logeren
Beeld: Unsplash

De zevenjarige dochter van Amber Leventry mag niet meer uit logeren. En daar heeft Amber een goede reden voor.

Hoe goed het logeeradres het ook bedoelt en hoe zorgzaam haar dochter ook wordt opgevangen; Amber laat haar zevenjarige oudste voortaan gewoon thuis slapen. ‘Ze eet niet meer, ze slaapt niet meer – en dat allemaal omdat de hele logeerpartij haar gewoon teveel opwindt’, schrijft ze op ScaryMommy.

Het punt is: Amber kan niet zo goed nee zeggen tegen haar dochter. Zeker sinds haar jongere tweeling geboren werd, die een halfjaar aan hun moeder – Ambers partner – gekluisterd waren door de borstvoeding. Amber en haar oudste dochter waren dus op elkaar aangewezen, en zijn close, héél close.

Het laatste slaapfeestje ging prima, wist haar dochter haar fijntjes te herinneren. ‘Maar ja’, schrijft Amber, ‘dat vond plaats in óns huis, en om negen uur ’s avonds, een uur na haar normale bedtijd, en de nodige extra snacks om haar bloedsuiker op peil te houden – noem me een overbezorgde helikoptermoeder - was het stil boven.’ En: haar dochter was te pruimen, de volgende dag. Niet het zonnetje in huis, maar te pruimen.
 

Lees ook
'Voorlopig blijven er geen vriendjes meer bij ons slapen, ik moet eerst bijkomen' >

 

Je gaat maar mee

“Deze keer gaat het net zo goed, mam”, smeekte Ambers dochter. Dus liet Amber haar gaan. Sukkel die ze was. ‘Toen ik haar de volgende dag ophaalde, was ze niet te harden. We moesten nog naar een verjaardag. Maar het was nog niet eens lunchtijd, en ze was al rijp voor haar bed.’ Niet dat haar plat leggen dan helpt, schrijft Amber. ‘Want vervolgens is ze niet wakker te krijgen, en tegen de tijd dat het middernacht is, bruist ze weer van de energie.’

Na een driftbui van een uur besloot ze haar dochter toch in bed te leggen. ‘Dat kostte me nog een uur. Ik liet haar een derde uur slapen. Toen maakten we haar wakker – al stelde mijn vrouw voor met haar thuis te blijven. Ik dwong mijn dochter in haar kleding en in de auto. Want: het verjaardagsgezelschap wachtte op ons. Mijn vrouw hoefde haar middag niet op te offeren en geen van ons hoefde er alleen voor te staan met onze tweeling - alleen maar omdat onze dochter zo nodig wilde logeren.’

Met een boekje en haar dekentje hield Ambers dochter zich uiteindelijk redelijk gedeisd op de verjaardag. De laatste twee uur voor bedtijd gingen zelfs ronduit goed. Maar voor Amber staat het sindsdien vast: geen logeerpartijtjes meer. Al is het maar voor haar eígen gezondheid.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kerstfails hulpouders school
Beeld: Shutterstock

Hapjes maken voor het schoolkerstdiner, koekjes bakken of meehelpen met de kerstviering: helaas gaat dit niet altijd even goed. Deze zes vrouwen deelden hun kerstfails met ons. 

Nienke: "Ik had die donderdag zelfs vrij genomen om kerstboomkoekjes te gaan bakken - in drie allergenen-varianten - want op de school van mijn dochter kwam niemand met kant-en-klare stol of chocolaatjes aanzetten, had ik de jaren ervoor gemerkt. Wel jammer dat de juf op woensdag vragend naar mijn lege handen keek. Tijd om alsnog te gaan bakken had ik niet, waardoor ik die avond toch beschaamd een pak kerstkransjes opentrok. Wist ik veel dat de dag was veranderd, de kerstviering was al jaren op de donderdag en ik had de datum niet gecheckt."
 

Homemade erwtensoep

Mieke: "Ik ben echt geen keukenprinses, maar voor het kerstdiner op school had ik me uitgesloofd: homemade erwtensoep voor de leerkrachten en de andere hulpouders. Wat er misging weet ik nog steeds niet, maar toen de volgende dag de ene ouder na de andere juf in de groepsapp meldde ziek te zijn, voelde ik me toch wat bezwaard."
 

Een erebaantje

Sara: “Stiekem leek het me heel leuk te oberen tijdens het kerstdiner op school. Maar toen de juf daar mijn vriend voor vroeg en ik me liet ontvallen dat ik dat ook wel wilde, hoorde ik: ‘Het is een erebaantje, daar word je voor gevraagd.’ Heb ik weer.”
 

Lees ook
7x zo overleef je het schoolkerstdiner >

 

File

Yuko: "Ken je die moeder die altijd overal te laat is? Dat ben ik. Ik had nog zo mijn best gedaan voor het eerste kerstdiner van mijn zoon op school, maar natuurlijk stond er die dag een enorme file en was ik een klein beetje te laat vertrokken van mijn werk. Ik kwam binnen toen mijn zoon - die bij de viering een boom speelde - net zijn kostuum uittrok. Zowel mijn man als mijn kind hebben me een dag niet aangekeken."
 

Notoire briefjesmisser

Marion: "Ik ben een notoire briefjesmisser, dus toen ieder kind in de klas van mijn dochter die ochtend op school kwam met lege melkpakken, jampotten en schoenendozen, wist ik dat ik weer eens iets over het hoofd had gezien: de kerstknutselochtend. Gelukkig kreeg ze spullen van andere kinderen, maar ik voelde me nogal ontaard."
 

Kerstkaraoke met glühwein

Daniëlle: "Ik durf bijna niet meer terug te denken aan de kerstviering van vorig jaar. Ik had alles geregeld, was weken in touw geweest terwijl ik ook een belangrijke werkdeadline had. Nachten doorgegaan en hondsmoe, maar de kerstviering was het waard. Het was geweldig, met een kerstspel, en vuurkorven, een ware karaoke met kerstliedjes en een uitgebreid hapjesbuffet. Daarna voelde het alsof er een last van mijn schouders was gevallen en bij het opruimen - toen mijn man onze kinderen al mee naar huis had genomen - besloten een paar andere hulpouders en ik dat we wel een glühweintje hadden verdiend. Afijn, later die avond verzocht de directeur ons om onmiddellijk op te houden met onze loeivalse kerstkaraoke en zelf de rotzooi op te ruimen voor we naar huis gingen. Ik durfde de volgende dag bijna niet op het schoolplein te komen."


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

cijfers-kind-online-checken

Vroeger kon je een slecht rapport gewoon nog in de gracht gooien, maar tegenwoordig kan je als ouders de prestaties van je kind(eren) op de voet volgen via internet. En dat heeft zo zijn nadelen, vindt moeder en journalist Kaat Schaubroeck.

'Onze kinderen moeten voor de school blijkbaar zo transparant als een diepvrieszakje zijn', schrijft ze in De Standaard.

 

Extra stress

Daarbij vindt Schaubroeck dat zo'n systeem extra stress meebrengt voor scholieren en leerkrachten. Het stopt namelijk nooit: leerkrachten krijgen laat op de avond nog mails van ouders die willen weten waarom hun kind zo'n laag cijfer heeft gehaald en leerlingen krijgen ’s avonds nog de vraag of ze een bepaald boek de volgende dag willen meenemen. 'En heb je het niet gezien? Pech.'

 

Lees ook
'Dit is waarom ik mijn kinderen niet beloon voor goede cijfers’ >

 

Tot hun vijftigste

Direct op de hoogte wordt gesteld van toetsen, opdrachten en cijfers van je kind: Schaubroeck vindt het niet nodigt: 'Wat met al die directe communicatie vooral wordt aangetast, is de kans op een goed gesprek, op het juiste moment, omdat het systeem voorbijgaat aan de complexe band tussen ouders en kinderen, aan al dat willen en nog niet kunnen vertellen, om wat voor reden ook: soms is het thuis bijvoorbeeld echt niet het goede moment voor nog meer slecht nieuws. Er komt een dag waarop wij onze kinderen tot hun vijftigste onder onze oksel zullen houden.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >