Hoe kan ik mijn linkshandige kind het beste ondersteunen?

28.02.2024 15:17
taal- en rekenniveau te laag

10 procent van de mensen is linkshandig. Misschien hoort jouw kind ook wel bij die 10 procent. Hoe help je je kind in een wereld die toch iets meer gemaakt lijkt te zijn voor rechtshandigen?

Je bent lekker aan het knutselen met je kind, dan zie je dat hij vooral zijn linkerhand veel gebruikt, net als bij veel andere dagelijkse bezigheden. Sommige activiteiten gaan bij linkshandigen net iets anders. Waar moet je als ouder rekening mee houden?

Afwisselen

In de eerste levensjaren, gebruikt je kind allebei de handen, zodat de spieren in de armen van je kind sterker kunnen worden. Maar ook daarna is nog niet gelijk duidelijk of je kind rechts- of linkshandig is. Tekent je kind met links en gooit het een bal met rechts? Dit is geen enkel probleem. Voordat ze zes jaar oud zijn wisselen ze nog weleens van hand. Vanaf 6-jarige leeftijd kun je pas echt zien wat de voorkeurshand van je kind is.

Twee rechtshandige ouders maakt nog geen rechtshandig kind

Je zou denken dat als je partner en jij allebei rechtshandig zijn, dat jouw kind dan ook rechtshandig is, maar dit blijkt lang niet altijd het geval te zijn. Twee rechtshandige ouders hebben nog steeds 10 procent kans op een linkshandig kind, blijkt uit onderzoek. Dat verschilt niet eens zoveel van twee linkshandige ouders, want die hebben samen 26 procent kans op een linkshandig kind.

Lees ook: 5x tips om je kind te helpen bij het leren schrijven

Hoe kan ik mijn kind ondersteunen?

Sommige voorwerpen waar je kind op de basisschool mee moet werken zijn vooral op rechtshandigen ingericht, zoals bijvoorbeeld een schaar. Probeer maar eens met je linkerhand een rechtshandige schaar te gebruiken. Het is alsof je de schaar meer omhoog aan het trekken bent dan dat je aan het knippen bent. Gelukkig hebben veel scholen ook gewoon linkshandige scharen liggen, maar mocht je thuis lekker samen met je kind willen knutselen, dan is een linkshandige schaar zeker een fijne toevoeging. 

Penvlekken

Komt je kind weleens met penvlekken op zijn hand thuis, het kan zijn dat jouw kind tijdens het schrijven over de inkt van de eerder geschreven woorden is gegaan, wat deze vlekken veroorzaakt. Wees ook niet verrast als je kind zijn pen wat hoger vasthoudt, zo kunnen ze namelijk beter zien wat ze doen.

Dingen ‘andersom’ doen

Als je zelf rechtshandig bent, heb je misschien de neiging om dingen voor te doen op de rechtshandige manier. Veel linkshandige kinderen zullen dingen dan ‘andersom’ van jou overnemen. Moedig dit vooral aan, want dit werkt voor linkshandigen het beste.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.