5x tips om je kind te helpen bij het leren schrijven

16.03.2020 11:04
tips-kind-leren-schrijven

Ieder kind leert natuurlijk op z’n eigen tempo, maar het is als ouders wel fijn (en nog leuk ook) als je de boel wat kunt stimuleren, juist nu je kind drie weken niet naar school gaat. Daarom een paar tips om je kind te helpen bij het leren schrijven.

Groep 3

De meeste kinderen leren in groep 3 van de basisschool echt schrijven, maar ook in de kleutergroepen wordt er al spelenderwijs mee begonnen door het maken van vormen en het goed vasthouden van een (kleur)potlood. Vanaf groep 3 oefenen de kinderen letters en leren ze woorden te vormen. Ze leren dat er twee soorten letters zijn: leesletters en schrijfletters.

Daarna is het een kwestie van oefenen van de letters zelf, de afstand ertussen en het schrijftempo. Tip: je kunt thuis oefenen, maar zorg wel dat de manier waarop je oefent aansluit bij de methode op school.

 

Lees ook
13x grappige briefjes die alleen kinderen kunnen schrijven >

 

Tips

Ook als je kind nog niet naar school gaat, zijn er leuke boekjes en spellen om ‘m voor te bereiden. Bijvoorbeeld: 

  • De hele serie ‘Ik leer met Disney’. Van leuke schrijfspelletjes tot de allereerste stappen naar het schrijven: er zit van alles bij. 
  • Maak letters van klei. Zo krijgt je kind een idee van de vormen. Of van schuurpapier. Vervolgens kan je kind de letters zachtjes ‘voelen’ en raden.
  • Of spuit scheerschuim op de tafel en laat je kind daar letters in schrijven – is een kliederboel, maar succes verzekerd.
  • Ook ideaal in de zomer: stoepkrijt. Kan je kind helemaal losgaan en groot werken is goed voor de motorische ontwikkeling.
  • Met de app van LetterSchool leert je kind de vormen van de letters.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >