In samenwerking met Kek Mama

Let op: met deze instelling kan je kind veilig op YouTube (kost je maar 10 seconden)

02.11.2018 12:29

En ineens weet je peuter precies hoe smartphones en tablets werken – vast een generatiedingetje, maar wel zo fijn als je op zo’n moment zeker weet dat je kind het apparaat veilig gebruikt. Daarom geven we tips hoe je mobiele apparaten kindproof maakt.

Én geven experts antwoord op de meest voorkomende vragen over veilig internet.

 

1. Veiligheidsmodus YouTube

Volgend jaar brengt Google, YouTube Kids uit. Met de app kan je  onder meer een tijdsslot instellen, video’s en kanalen afkeuren en de zoekfunctie uitschakelen. Maar natuurlijk kan je kind nog altijd op de ‘normale’ YouTube: een kanaal dat vol staat met video’s die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

  • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte ‘Veiligheid’.
  • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.
  • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.

 

2. Internettoegang voor kinderen uitschakelen

Klinkt ingewikkeld, maar het valt mee: maak een apart draadloos netwerk aan voor je kind en schakel die bijvoorbeeld na 21:00 uur ‘s avonds uit. Via een tweede netwerk hebben de ouders nog wel 24 uur per dag internettoegang. Wel goed om te weten: dit werkt alleen bij apparaten met alleen WiFi en zonder simkaart.

 

3. Ouderlijk toezicht

Parental control is een functie waarmee je het internetgebruik van jouw kind reguleert en controleert. Je kunt dagdelen instellen wanneer ze het apparaat mogen gebruiken en daarnaast kun je websites automatisch blokkeren. Je hebt verschillende aanbieders van ‘ouderlijk toezicht’, zo ook KPN met hun ‘KPN Veilig’-pakket. Dit houdt in dat je:  
– Een kind-profiel op afstand kunt beheren, zodat je altijd en overal ziet wat je kind online doet.
– Een tijdslimiet kunt instellen.
– Content, bijvoorbeeld haat en geweld, kunt blokkeren.
– Een leeftijdscategorie kunt instellen per kind
– Een beveiligingscode kunt instellen om toegang te krijgen tot de instellingen.

 

4. Het gebruik zelf in de hand houden

Om ervoor te zorgen dat je kind niet 24/7 op z’n mobiel zit, kan het slim zijn om het gebruik ervan als ouder een beetje in de hand te houden. KPN heeft Prepaid- en Sim Only-abonnementen: ideaal als je kind jouw oude smartphone mag gebruiken. Met Prepaid betaal je vooraf de MB’s, minuten en sms’jes die je gaat gebruiken. Zo houd je de kosten overzichtelijk en leer je je kind meteen de waarde van geld. Wil je dat je kind altijd bereikbaar is? Dan kun je kiezen voor Sim Only. Als de MB’s op zijn, wordt je internetsnelheid vertraagd. Zijn ook de minuten opgebeld, dan kun je blijven bellen, maar betaal je een hoger tarief. (En als je wilt weten of je kind echt klaar is voor een mobieltje, doe dan samen de test ‘Hoe overleef ik mijn eerste mobiel?‘. Leuk en nog leerzaam ook.)

 

Wanneer geef je je kind een mobiel? Hoe laat je je kind onderscheid maken tussen echte internetvrienden en vreemd gespuis? Hoe zorg je dat ze niet op apps komen die niet geschikt zijn voor hun leeftijd? Pedagoog Minchenu Maduro en Director Marketing Communications bij KPN, Yvette Belt – Beekman geven praktische tips in deze video.