Je geduld wordt flink op de proef gesteld, wanneer je kinderen elkaar de hersenen inslaan op de achterbank of maar niet stoppen met zeuren en zuigen. En dan verliest zelfs de meest barmhartige moeder weleens haar geduld.
Lees verder onder de advertentie
Claudia (33), moeder van Koen (7) en Tycho (5):
“Ik heb een kort lontje, dat weet ik zelf ook wel. Waar ik vooral slecht tegen kan, is het gekissebis tussen mijn zoons. En dan mag ik nog blij zijn als het alleen bij woorden blijft, want als ze de kans krijgen vliegen ze elkaar in de haren. Het liefst als ze samen in de auto zitten. Meestal koel ik mijn woede door de autodeur keihard dicht te smijten, die lijkt er speciaal voor gemaakt.
Lees verder onder de advertentie
Boontje komt om z’n loontje
Vorige week reed ik met de jongens naar mijn ouders, toen Tycho een tekening voor oma uit de handen van Koen griste en kapotscheurde. Zo gemeen. Ik nam de afslag, stopte bij een benzinestation, trok Tycho’s dinosaurus uit zijn vuistje en gooide hem in de eerste de beste prullenbak. Achteraf vond ik mijn reactie een beetje overtrokken, maar het gekke is: het heeft wel geholpen. Sinds ik hem het ‘boontje komt om z’n loontje’-principe heb geleerd, is Tycho een stuk beter te pruimen.”
Lees verder onder de advertentie
De auto uit
Menno (39), vader van Isabel (8):
“In de auto op weg naar Frankrijk gedroeg Isabel zich onmogelijk. Zeuren en zuigen, tot ik er helemaal klaar mee was. Ik heb haar aan het begin van een parkeerterrein de auto uit gezet en pas vijf minuten later weer opgepikt. De rest van de reis was ze poeslief.”
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).