Kinderalimentatie: hoe werkt het?

21.01.2019 13:38
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Ga je scheiden en ga jij hoofdzakelijk voor jullie kind zorgen? Dan heb je recht op kinderalimentatie. Wat dat precies inhoudt, lees je hier.

Wat is kinderalimentatie?

Na een scheiding kan het zijn dat één van de ouders voornamelijk voor het kind gaat zorgen. De ex-partner is dan verplicht om financieel zijn steentje bij te dragen en moet kinderalimentatie betalen. Ook als je na een scheiding voor co-ouderschap kiest, is er sprake van kinderalimentatie. Degene die het meest verdient, zal dan een bijdrage moeten betalen aan degene met het lagere inkomen. De kinderalimentatie is bedoeld voor het onderhouden van het kind. Het gaat daarbij om kosten voor eten, drinken en kleding, maar ook bijvoorbeeld de kinderopvang en sportclubs. Dit staat overigens los van de partneralimentatie.

 

Lees ook:

Rijbewijs/studie van je kind betalen? Zoveel spaargeld heb je nodig >

 

Hoe hoog is de kinderalimentatie?

Dit wordt bepaald door de rechter. Je kunt samen een bedrag vaststellen, maar de rechter beoordeelt of dat hoog genoeg is. Het belangrijkste is dat een kind er zo min mogelijk op achteruit gaat en dat de situatie voor hem bij beide ouders ongeveer gelijk is. De rechter stelt de hoogte van de kinderalimentatie onder meer vast door te kijken naar de behoefte van het kind, het gezinsinkomen en de omgangsregeling. Ook de hoogte van het kindgebonden budget speelt een rol. Het bedrag is minimaal 25 euro bij één kind en wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.

 

Hoelang krijg je kinderalimentatie?

Een ex-partner is verplicht kinderalimentatie te betalen tot het kind 21 jaar wordt. Als kinderen boven de 18 jaar studiefinanciering krijgen of al werken, kan dat invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie. Kijk voor meer informatie hierover bij de Rijksoverheid.

 

Nog meer Kek Mama?

Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >