Partneralimentatie: hoe werkt het?

21.01.2019 15:02
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Als je na een scheiding niet genoeg inkomsten hebt om van te leven, dan heeft je ex de plicht om partneralimentatie te betalen. Maar wat houdt dit precies in? Wij leggen ’t je uit.

Wat is partneralimentatie?

Het gaat om een bijdrage in levensonderhoud na een scheiding. Als je getrouwd bent geweest, of dat nou in gemeenschap van goederen is of via huwelijkse voorwaarden (die partneralimentatie niet kunnen uitsluiten), dan is je ex-partner verplicht om partneralimentatie te betalen als de inkomens tijdens jullie huwelijk behoorlijk verschilden. Hetzelfde geldt bij een geregistreerd partnerschap. Woonde je alleen samen, dan is partneralimentatie niet verplicht – tenzij je dit hebt vastgelegd in een samenlevingscontract.

 

Lees ook:
De hel die alimentatie heet >

 

Hoeveel bedraagt de partneralimentatie?

Dat ligt aan de situatie. Er wordt gekeken naar hoeveel je zou moeten ontvangen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien, maar ook naar wat de ex-partner kan betalen. Je kunt samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie in overleg met een mediator of notaris. Deze afspraken leg je vast in een echtscheidingsconvenant. Kom je er samen niet uit, dan kan de rechter een bedrag vaststellen.

 

Hoelang heb je recht op partneralimentatie?

Ben je langer dan 5 jaar getrouwd geweest of had je een geregistreerd partnerschap? Dan heb je maximaal 12 jaar recht op partneralimentatie. Ook als je samen kinderen hebt. Ben je korter dan 5 jaar geregistreerd partners of getrouwd geweest, dan heb je net zo lang recht op partneralimentatie als het huwelijk of geregistreerd partnerschap duurde.
Houd er rekening mee dat de hoogte van het bedrag kan veranderen. Verschillende factoren hebben daarmee te maken, bijvoorbeeld als je ex-partner zijn baan en dus inkomsten verliest.

De alimentatie stopt automatisch na de wettelijke termijn, maar ook als degene die het bedrag ontvangt, weer genoeg inkomsten heeft om van te leven. Of als diegene gaat samenwonen, hertrouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.

 

Bron: Nibud & Rijksoverheid.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >