Kind hoest veel: wat kun je doen?

29.10.2018 21:25
kind-hoest-veel

Het is zo koud buiten dat je zowat aan je zadel vastvriest en dat betekent dat jullie thuis, A: al flink aan het hoesten zijn, of B: het er binnenkort aan gaat komen.

Maar voordat je de halve apotheek voor je kind in huis haalt: een paar handige tips.

 

Waardoor komt het hoesten?

Het kan zijn dat je kind allergisch is voor stof, dieren of pollen, maar vaak komt hoesten door een ontsteking van de luchtwegen. Door een verkoudheid, bijvoorbeeld.

Veel hoesten kan meestal geen kwaad: als het door een virusinfectie komt, gaat het binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Bij bijkomende klachten als (langdurige) koorts, sufheid, minder drinken of ernstige benauwdheid is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

 

Lees ook
Deze vader haat het griepseizoen: ‘Kotsende kinderen? Ik kan er niet tegen’ >

 

Wat kun je eraan doen?

  • Zorg voor schone lucht en zo min mogelijk stof in huis.
  • Probeer ervoor te zorgen dat je kind voldoende drinkt
  • Is je kind jonger dan 12 jaar? Gebruik dan geen middeltjes met codeïne.
  • Om de boel wat te verzachten, kun je je kind iets kouds te drinken of een waterijsje geven. Kinderen vanaf 1 jaar kun je (thee met) een lepeltje honing geven.
  • Ook een idee: schrap melkproducten tijdelijk. Deze veroorzaken namelijk meer slijm in de keelholte waardoor je kind meer de neiging heeft tot hoesten.
  • Heeft je kind ook nog een verstopte neus? Dan kun je een (voor kinderen geschikte) neusspray gebruiken – vaak verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Bron: Consumentenbond

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >