De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Simone (52) geeft les aan groep 7 in een grote stad.

“Juf, mijn tante is gewurgd”, zegt Aitan uit groep zeven. Ik maak pas op de plaats. “Wat zeg je nou?” “Mijn tante is gewurgd”, herhaalt hij. “Ik zal even met je moeder praten”, antwoord ik. Na school schiet ik haar aan. Een statige vrouw, ze lijkt op het donkere fotomodel Iman maar dan met dreadlocks. Ze heet Mercedes, maar in stilte noem ik haar Ma Baker. Omdat ze Aitans schoolgeld vaak contant betaalt. Terwijl ze niet werkt, en ook geen man heeft die de kost verdient. Ik fantaseer er dan op los dat ze in de drugshandel zit.

 

Keniaanse Samburu-stam

Bij onze eerste ontmoeting heb ik een goeie beurt bij Mercedes gemaakt: aan de spleetjes in haar gebit zag ik dat ze lid was van de Keniaanse Samburu-stam. Ik ben in Kenia op vakantie geweest, vandaar dat ik het weet. Bij de Samburu worden bij kinderen van vijf jaar de voortanden getrokken, als teken dat ze erbij horen. Zonder verdoving. “Afrikaanse kinderen worden gehard, anders overleef je niet bij ons”, zei Mercedes. “Het is the survival of the fittest. Door de armoede. Ieder voor zich, hebben wij geleerd.” Ze is trots op haar stam. Toch heeft ze Aitans tandjes niet laten trekken. “Omdat hij niet in Afrika hoeft te leven”, verklaart ze. “Hij wil dokter worden.”

 

Gewurgd

Vandaag informeer ik naar Aitans dode tante. Het blijkt het zusje van Mercedes te zijn, Sisi. Mercedes had een winkeltje voor haar gekocht in Nairobi, in de sloppenwijk Kibera. Dit nadat de rijke Keniaanse baas bij wie Sisi in de huishouding werkte handtastelijk was geworden. Met een winkel sta je in Kibera bovenaan de ranglijst. Dat wekt jaloezie, en in Kibera geldt het recht van de sterkste. Vorige week is Sisi gewurgd, waarop het winkeltje in andere handen is overgegaan. “Ik weet wie de dader is”, zegt Mercedes. “Dat moet ik nog oplossen. “Haar gezicht staat allervriendelijkst, maar haar ogen zijn ijskoud. Ik zou niet graag in de schoenen staan van de moordenaar.

 

'Vertel het aan de politie'

Mercedes heeft Aitan geleerd hoe je wraak moet nemen. Dat blijkt de volgende dag. In de pauze tuigt hij een jochie af dat zijn knikkers heeft gestolen. Misschien komt dat door de spanningen rond zijn tante. Ik neem hem apart voor wat tegengif. “Aitan, je komt in het leven altijd wel iemand tegen die je knikkers steelt”, zeg ik streng. “Als jij wraak neemt, gaat het fout met je. Als iemand je kwaad doet vertel je het aan de politie. Je slaat niet. Nooit. Anders kun je geen dokter worden. Snap je dat?” Hij geeft een scheef lachje. Ik kijk naar zijn prachtige gebit. Geen spleetje te bekennen. Daar word ik opeens heel vrolijk van. “Ja juf”, zegt hij. En ik geloof hem.

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2017

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >