zindelijk kind
Beeld: Picjumbo

Het ene kind is met twee jaar al zindelijk, terwijl een ander er een stuk langer over doet. Geen drama, maar hoe kun je de boel als ouders stimuleren?

Wij vroegen opvoedkundige Tischa Neve om tips.

 

‘Kijk wat er gebeurt’

Zodra kinderen bijna naar de basisschool gaan, kun je het als ouder ineens benauwd krijgen: wordt mijn kind wel ‘op tijd’ zindelijk? “Maar als jij er een ding van maakt, wordt het voor je kind ook een ding”, zegt Tischa. “En juist dat moet je proberen te voorkomen. Haal gewoon een potje in huis, zet ‘m neer en kijk wat er gebeurt: je kind geeft vanzelf aan wanneer hij of zij er interesse in heeft.”

 

Goed voorbeeld

Wat volgens Tischa wel kan werken, is als je kind het goede voorbeeld krijgt van een broer of zus. “Door dit gedrag na te doen, leren ze het ook spelenderwijs.” Maar zodra je kind het vervolgens goed op het potje doet, hang dan vooral niet de slingers op, adviseert ze. “Je hoeft het helemaal niet toe te juichen, dan maak je het heel groot. Samen het plasje weggooien is al een beloning op zich.”

 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

Niet boos worden

Plast je kind in z’n broek? Dan heeft boos worden volgens Tischa weinig zin. “Leg er geen druk op (dat werkt juist averechts), maar maak je kind verantwoordelijk voor een oplossing.” Voorbeeld: “Als je kind een natte broek heeft, zeg je dat het speelgoed even aan de kant moet: verschoon samen de boel en stop de broek samen in een sopje. Zo voer je geen druk uit, maar leer je je kind wel dat broekplassen consequenties heeft.”

 

‘Helemaal niet erg’

“Zindelijk worden in de nacht is weer een ander verhaal”, zegt Tischa. “Geef hierin een stukje regie: vraag wanneer je kind er klaar voor is om zonder luier te slapen en bouw het in stapjes af. Bij sommige kinderen lukt het meteen, anderen hebben er iets langer de tijd voor nodig. En dat is helemaal niet erg.”

 

Tischa Neve is kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder van een zoon (8) en twee pleegdochters (23) en (11). Ook is ze oprichter van Groot&klein. Hier kun je terecht voor opvoedadvies, opvoedcursussen, lezingen en workshops.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >