Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Als iets goed gaat bij de kinderen, denk ik graag dat dit komt doordat Han en ik van die goede ouders zijn. Zo was Tex bijvoorbeeld heel snel zindelijk; binnen een week was hij zowel overdag als ’s nachts uit de luiers en dat allemaal toen hij tweeënhalf was. Ik gaf mezelf destijds een schouderklopje: dat hadden we toch maar goed aangepakt.
 

Zindelijk worden

Alleen pakken we nu alles bij Rifka precies hetzelfde aan en is zindelijk worden een drama. Sinds een paar weken geeft ze aan dat ze graag op het potje wil. Wij hadden daar rustig op gewacht, want ik herinnerde me dat we bij Tex pas in actie kwamen toen hij zelf interesse toonde in zindelijk worden. Dus we juichten toen Rifka aankondigde dat ze voortaan ‘met zonder luier’ wilde en namen haar net als Tex regelmatig mee naar haar potje.

Alleen werkte dat nu niet. Vaak zei Rifka op het potje dat ze écht, écht, écht niet hoefde te plassen. Om dan tien minuten later beteuterd te melden dat ze in haar broek had geplast. We waren druk met dweilen, wegwerken van de extra was en vooral met het troosten van Rifka die het steeds zo erg vond als het misging.
 

Zoete kinderen

Dit schoot niet op. Licht wanhopig pakte ik mijn eigen boek Zoete kinderen eten geen suiker uit de kast, in de hoop dat ik daarin vier jaar geleden misschien iets verstandigs over zindelijkheidstraining had geschreven.

Helaas, het enige stukje over zindelijkheid in dat boek had ik geschreven voordat Tex zover was en het ging over hoe kinderen tegenwoordig later zindelijk worden dan vijftig jaar geleden. Ik eindigde het hoofdstuk met: ‘Zelf hoop ik dat Tex op de kinderopvang binnenkort zelf interesse zal krijgen voor het wc-potje. En anders moet ik maar eens uitzoeken wélke zindelijkheidstraining nu het beste werkt.’
 

Lees ook
Je kind zindelijk maken? Opvoedkundige geeft handige tips >

 

Op jacht

Bij Tex was dat dus niet nodig, maar nu ga ik toch maar eens op zoek naar effectieve zindelijkheidstrainingen. Ik kom een afgrijselijke studie tegen waar kinderen beloond werden met snoep terwijl ze op het potje zitten. Zelfs als dit wetenschappelijk gezien de beste aanpak is, dan nog ga ik Rifka geen marshmallows geven terwijl ze zit te poepen.

Dan vind ik een recente Vlaamse studie die beschrijft hoeveel kinderen nog niet zindelijk zijn als ze naar school moeten. In België begint school namelijk al bij tweeënhalf jaar en een grote groep kinderen leert pas daarna netjes op de wc te plassen. Tot wanhoop van hun meesters en juffen. Maar het goede nieuws is dat vrijwel alle kinderen daar zindelijk zijn als ze drie zijn.
 

Het komt wel goed

Ik besluit dat wij geen haast hebben en dat het heus wel goed komt. Rifka is net drie en hoeft voorlopig niet naar school. We doen deze zomer een nieuwe poging, maar voorlopig draagt Rifka naar volle tevredenheid oefenbroekjes. Ze gaat vrolijk zelf op het potje – op dat ene ongelukje per dag na. Ik denk dat we desondanks prima ouders zijn.


Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 04-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oorontsteking kind
Beeld: Unsplash

Een pijnlijk oor en ziek gevoel: een oorontsteking is geen pretje voor je kind. Hoe herken je het en wat kun je eraan doen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Hoe ontstaat een oorontsteking?

Vaak begint een middenoorontsteking met een onschuldige verkoudheid, waardoor de buis van Eustachius dicht gaat en het middenoor wordt afgesloten. Bacteriën vermenigvuldigen zich en dat veroorzaakt de nare pijn. Soms ontstaat er een scheurtje in het trommelvlies. Het ontstekingsvocht komt dan naar buiten en je kind krijgt last van een loopoor. Schrik niet als er wat bloed uit zijn oor komt. Meestal is een loopoor binnen een week genezen en gaat het trommelvlies ook vanzelf weer dicht. Bij veel kinderen ontstaat pijn in het oor na een dagje zwemmen. Dat komt omdat het oor volgelopen is met water. Afgezien van de pijn hoeft dat geen problemen te geven, maar het kan ook zijn dat er een oorontsteking ontstaat. De kans daarop is groter als je kind heeft gezwommen in stilstaand water zonder chloor, waar veel bacteriën en virussen in zitten.

 

Lees ook:
Dit moet je doen als je kind is gestoken door een mug, wesp, mier, of teek >

 

Wat zijn de symptomen?

Als je kind een oorontsteking heeft, zijn dit veel voorkomende symptomen:

  • Oorpijn
  • Regelmatig wrijven in of over het oor
  • Koorts
  • Een ziek gevoel
  • Diarree, buikpijn of braken bij peuters
  • Hangerig zijn, geen zin in eten
     

Hoe behandel je het?

De ergste klachten verdwijnen meestal binnen twee tot drie dagen en de pijn gaat vanzelf over. Geef je kind een paracetamol tegen de pijn. Wacht vervolgens niet te lang tot de pijn terugkomt, maar geef het volgende tablet op tijd. Zo voorkom je dat je kind ’s nachts wakker wordt van de pijn. Als een paracetamol niet goed werkt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts en te overleggen of je kind ibuprofen mag nemen. Raadpleeg de arts ook als je kind zieker wordt, slecht drinkt of als de pijn erger wordt. Je kunt het hoofdeind van je kind eventueel iets hoger leggen om de pijn te verlichten. Let op: neusspray of -druppels met zout werken niet. En is je kind jonger dan twee, dan kan het langer duren en is het sowieso verstandig om naar de huisarts te gaan. Een verwaarloosde middenoorontsteking kan namelijk leiden tot ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking.
 

Kun je het voorkomen?

Dat is lastig. Acht op de tien kinderen krijgen voor hun derde jaar één of meerdere keren een middenoorontsteking. Dat komt omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben opgebouwd. Zorg er in elk geval voor dat je na het zwemmen of douchen het water uit het oor van je kind laat lopen. Houd zijn hoofd opzij en laat hem een paar keer met zijn hoofd schudden. Als je kind steeds weer oorpijn heeft na het zwemmen, kan je hem een badmuts laten dragen en oordopjes geven.

Gebruik bij het schoonmaken van het oor nooit een wattenstaafje. Je kunt dan het trommelvlies van je kind beschadigen. Ook watjes zijn niet slim, want die kunnen irritaties veroorzaken. Hoe dan wel? Was de oorschelp gewoon met lauw water en een washandje, dat is voldoende. Bij een verkoudheid is het goed om de luchtwegen van je kind goed open te houden. Laat hem eventueel neusdruppels of -spray gebruiken om de neus en holtes open te houden en zo hopelijk een oorontsteking vóór te zijn.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (9) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mam, ik ga een boek schrijven.” Ik belde mijn moeder vlak nadat ik mijn eerste boekcontract had getekend. “Nou, dat moeten we maar even afwachten hè”, was haar antwoord. “Ik heb je vaker gehoord over leuke projecten die uiteindelijk niks werden.”
 

Teleurstelling

Ik was even stil. Wilde eigenlijk ophangen. Of vragen of ze niet trots was. Of blij. Maar ik lachte het weg en riep, zelfzekerder dan ik me voelde: “Komt goed hoor!” En dat kwam het ook. Een paar weken later werd ik gevraagd een verhaal te schrijven voor een verhalenbundel. “O? Waarom vragen ze jou?” vroeg mijn vader. “Konden ze geen echte schrijvers vinden?” Weer viel ik even stil. Toen zei ik: “Ik vind dit eigenlijk heel onaardig. Ik ben schrijver en als ze me niet wilden, hadden ze me niet gevraagd.” Dat begreep hij. Waarom hij het dan toch zo zei? “Ik wil je gewoon behoeden voor teleurstelling. Voor als het een vergissing bleek ofzo.”

Wat mijn vader niet begreep, was dat de teleurstelling die ik voel als mijn ouders zulke dingen zeggen vele malen groter is dan een mislukking in mijn werk ooit zal zijn.
 

Lees ook
Katy zegt nooit meer 'ik ben trots op jou' tegen haar kinderen >

 

'Het leven is hard'

Mijn ouders zijn niet de enigen die zo denken. Ik hoor het veel: behandel je kind niet als een prins of prinses. Het leven is hard, daar kunnen ze niet snel genoeg mee leren omgaan.

Wat een onzin. Ik behandel Jakob en Hannah alsof ze de bijzonderste kinderen ter wereld zijn. Omdat ze dat voor mij zijn en omdat ze nog vaak genoeg zullen horen en merken dat de wereld niet om hen draait. En er is niets fijner dan een veilige plek hebben in een wereld die soms heel vijandig aan kan voelen. Waar je de mooiste, slimste, leukste, liefste, grappigste bent. Waar alles wat je doet kans op succes heeft.
 

Trots

Als mijn kind mee wil doen aan een danswedstrijd of de schoolverkiezingen, juich ik. En kijken we samen wat er nodig is om ze zo’n groot mogelijke kans van slagen te geven. Natuurlijk praten we ook over hoe het zou zijn als het niet zou lukken. Daarna vertel ik ze dat ze geweldig zijn, ook als het niet goed afloopt. Ik vier hun successen met taart en slingers en verzacht de pijn van een mislukking met kussen en dekentjes. Want dat is wat kinderen nodig hebben. Hoe groot of klein ze ook zijn. Een tijdje geleden tekende ik het contract voor mijn tweede boek. Ik belde dit keer niet mijn ouders, maar mijn vriend. Die hartstikke trots op me was.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >