Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Als iets goed gaat bij de kinderen, denk ik graag dat dit komt doordat Han en ik van die goede ouders zijn. Zo was Tex bijvoorbeeld heel snel zindelijk; binnen een week was hij zowel overdag als ’s nachts uit de luiers en dat allemaal toen hij tweeënhalf was. Ik gaf mezelf destijds een schouderklopje: dat hadden we toch maar goed aangepakt.
 

Zindelijk worden

Alleen pakken we nu alles bij Rifka precies hetzelfde aan en is zindelijk worden een drama. Sinds een paar weken geeft ze aan dat ze graag op het potje wil. Wij hadden daar rustig op gewacht, want ik herinnerde me dat we bij Tex pas in actie kwamen toen hij zelf interesse toonde in zindelijk worden. Dus we juichten toen Rifka aankondigde dat ze voortaan ‘met zonder luier’ wilde en namen haar net als Tex regelmatig mee naar haar potje.

Alleen werkte dat nu niet. Vaak zei Rifka op het potje dat ze écht, écht, écht niet hoefde te plassen. Om dan tien minuten later beteuterd te melden dat ze in haar broek had geplast. We waren druk met dweilen, wegwerken van de extra was en vooral met het troosten van Rifka die het steeds zo erg vond als het misging.
 

Zoete kinderen

Dit schoot niet op. Licht wanhopig pakte ik mijn eigen boek Zoete kinderen eten geen suiker uit de kast, in de hoop dat ik daarin vier jaar geleden misschien iets verstandigs over zindelijkheidstraining had geschreven.

Helaas, het enige stukje over zindelijkheid in dat boek had ik geschreven voordat Tex zover was en het ging over hoe kinderen tegenwoordig later zindelijk worden dan vijftig jaar geleden. Ik eindigde het hoofdstuk met: ‘Zelf hoop ik dat Tex op de kinderopvang binnenkort zelf interesse zal krijgen voor het wc-potje. En anders moet ik maar eens uitzoeken wélke zindelijkheidstraining nu het beste werkt.’
 

Lees ook
Je kind zindelijk maken? Opvoedkundige geeft handige tips >

 

Op jacht

Bij Tex was dat dus niet nodig, maar nu ga ik toch maar eens op zoek naar effectieve zindelijkheidstrainingen. Ik kom een afgrijselijke studie tegen waar kinderen beloond werden met snoep terwijl ze op het potje zitten. Zelfs als dit wetenschappelijk gezien de beste aanpak is, dan nog ga ik Rifka geen marshmallows geven terwijl ze zit te poepen.

Dan vind ik een recente Vlaamse studie die beschrijft hoeveel kinderen nog niet zindelijk zijn als ze naar school moeten. In België begint school namelijk al bij tweeënhalf jaar en een grote groep kinderen leert pas daarna netjes op de wc te plassen. Tot wanhoop van hun meesters en juffen. Maar het goede nieuws is dat vrijwel alle kinderen daar zindelijk zijn als ze drie zijn.
 

Het komt wel goed

Ik besluit dat wij geen haast hebben en dat het heus wel goed komt. Rifka is net drie en hoeft voorlopig niet naar school. We doen deze zomer een nieuwe poging, maar voorlopig draagt Rifka naar volle tevredenheid oefenbroekjes. Ze gaat vrolijk zelf op het potje – op dat ene ongelukje per dag na. Ik denk dat we desondanks prima ouders zijn.


Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 04-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

vijf kinderen fotoserie vrije tijd

Als moeder van vijf kinderen houdt Brenda weinig tijd over voor zichzelf. Maar als dat wel zo is, maakt ze geweldige foto's van haar kinderen die ze deelt op Instagram.

Wie is er weer wakker...


In de wolken


Tarzan is er niks bij


Zijn zusjes optillen is ook geen probleem


Lees ook
6x de meest magische plekken in Nederland >

 

Feestelijk


Net een sprookje


Het meisje op de maan


Spelen met bellenblaas

Bron: BoredPanda

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >