‘Waarom je je kind niet moet dwingen om op het potje te gaan’

27.11.2018 14:07
kind-niet-dwingen-potje

Blogger Isla Harrington noemt zichzelf een perfectionist en is bang om te falen. Vroeger kon ze daar nog prima mee omgaan, maar nu ze moeder is slaat ze hier geregeld in door – tijdens potjestraining van haar jongste dochter, bijvoorbeeld.

‘Het kostte heel veel moeite en tijd voordat onze oudste dochter zindelijk was’, schrijft ze. ‘Van beloningen, prinsessenpotjes tot stickers: we probeerden van alles, maar niets hielp. Een jaar lang plaste ze in haar broek en terwijl ze tv keek, ze hield het zó lang op tot ze niet meer kon.’

 

Strenger

Toen hun tweede kind langzaam uit de luiers moest, wilde Isla het dan ook helemaal anders doen. Ze vertelt: ‘We stopten met de softe aanpak en werden strenger, want o wee als dit net zo lang ging duren als bij ons eerste kind.’ Maar dat gebeurde toch: Isla kreeg het gevoel dat ze faalde en ergerde zich steeds meer. Zo erg zelfs dat ze haar dochter een jaar lang strafte met speelgoed afpakken, haar liet spelen in ‘natte’ kleding en zelfs alle jurkjes uit haar kast trok – omdat ze die zo graag droeg.

 

Lees ook
‘Mijn zoon (5) is zindelijk, maar plast overdag vaak in zijn broek. Hoe kan dat nou?’ >

 

‘Ik voelde me verschrikkelijk’

‘Tot we erachter kwamen dat het iets medisch was’, schrijft de blogger. ‘Ze had geen controle over haar blaas en ik voelde me verschrikkelijk: wij dwongen ons kind iets te doen wat ze niet kon. Ze verstopte natte broekjes onder haar bed en was bang om het ons te vertellen als ze in haar broek had geplast. En nu snapte ik waarom. Erger kon ik niet falen als moeder.’

 

‘Niemand is perfect’

Gelukkig nam haar dochter Isla niks kwalijk, maar de moeder vond het als perfectionist wél lastig om zichzelf te vergeven. ‘Ik moest mijn fout onder ogen zien, mijn excuses aanbieden en ervan leren. En uiteindelijk heeft dat onze band alleen maar meer versterkt.’ Wat Isla hiermee wil zeggen? Dat niemand perfect is en dat je hier ook niet naar moet streven, want daar heb je uiteindelijk vooral jezelf mee.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >