Jan legt het nog een keer uit: leuke dingen doen

21.07.2016 11:50
Jan Heemskerk

Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: leuke dingen doen.

 

Jan vond altijd dat zijn kind best leuke dingen met zichzelf kon doen, of met een vriendje. Kon hij lekker een tukje doen op de bank. 

Ik heb op deze plaats vast al een keertje de vergelijking gemaakt tussen de mens en de leeuw. Dat is dan jammer, want ik doe het gewoon nog een keer. Het zit zo: de mannetjesleeuw doet 22 uur per dag niets. Hij slaapt. Als hij wel wat doet, is het moeder de leeuw beklimmen voor een snelle wip, de zebrabout eten die diezelfde leeuwin voor haar heer en meester heeft gejaagd, of een vermetele collega-leeuw van het erf jagen.

Wij mannen zijn net leeuwen

Wij mannen zijn net leeuwen. En jullie vrouwen zijn net leeuwinnen. Mannen doen het liefst niets, en anders seks, eten en vechten. Vrouwen lopen de hele dag op eten te jagen, te redderen en te stressen dat er misschien een andere leeuw op het erf komt. Maar op een dag besloten mensenvrouwtjes dat het mannetje ook zijn bijdrage moet leveren aan het huishouden en het opvoeden/ vermaken van de kinderen.

Dat doe je maar met een vriendje

En – je zult hiervan opkijken – ik ben het daar eigenlijk volkomen mee eens. Natuur of niet, we leven niet op de savanne. Vandaar dat ik al geruime tijd diverse keren in de week kook, opruim en na de afwas een lapje door de keuken trek. Achterblijver in mijn geëmancipeerde takenpakket was lange tijd echter ‘leuke dingen doen met het kind’. In mijn mannenbrein huisde namelijk de hardnekkige opvatting dat het kind best leuke dingen met zichzelf kan doen, of met een vriendje. Kon ik lekker een tukje doen op de bank.

Ook recht op een beetje me-time

Tevens was ik van mening dat ik, nadat ik acht lange uren lang voor de baas had gesloofd, en daarna als Paul Bocuse heb staan kokkerellen, ook recht had op een beetje me-time. Daar komt bij dat ik ‘leuke dingen doen met het kind’ langdurig heb gedemoniseerd: mezelf wijsgemaakt dat het helemaal niet leuk is naar een zwemparadijs te gaan. Of iets te knutselen dat een machinegeweer moet voorstellen. Of ons te verkleden als Jedi-ridders en elkaar de hersens in te slaan met een lichtzwaard.

Honderd keer een bal koppen

Maar daar moet ik maar eens van af. Want dat luieren is enkel genetische programmering en leuke dingen doen met je kind is waardevol – het kind vindt het leuk en ik, ontdek ik meer en meer, eigenlijk óók. Zo hebben we laatst staan koppen in de tuin. Ik gooi de bal aan, hij kopt hem terug. En dan niet tien, maar vijftig, honderd keer. Hij vond het prachtig, want nu zou hij nog beter kunnen koppen en wie weet wel een doelpunt maken met een kopbal. En ik vond het prachtig, want ik ging ineens terug in de tijd naar de uren die mijn vader vroeger balletjes met me trapte en die ik eigenlijk was vergeten. Dingen met je kind doen, papa’s, ik kan het je als herboren leeuw van harte aanbevelen. 

Jan Heemskerk (53) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver, maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen. Je mag hem natuurlijk altijd mailen: jan@kekmama.nl