Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: vervelen.

 

Als kind verveelde ik me stierlijk in de zomervakantie. Ik was enig kind en woonde in een wijk zonder vriendjes om mee te spelen. Ik mocht overdag geen televisiekijken en internet of iPads waren er niet. Uiteindelijk leerde ik mezelf te vermaken, iets waar ik overigens nog steeds veel plezier van heb. De zomervakanties zien er heel anders uit voor mijn zoon. Tex gaat drie dagen per week naar de buitenschoolse opvang, thuis zijn er buurkinderen om mee te spelen, een kinderboerderij om de hoek en op druilerige dagen filmpjes op YouTube. Tex heeft niet eens tijd om zich te vervelen.

De Britse onderzoekster Teresa Belton zou dat maar niks vinden. “Als je kind zegt dat hij zich verveelt, moet je als ouder trots zijn.” Zij gelooft dat verveling zorgt voor creativiteit en dat je kinderhersenen afstompt door ze continu bezig te houden. Hard bewijs heeft Belton niet voor haar theorie. Ze interviewde voornamelijk succesvolle mensen die vertelden hoe ze zich als kind vaak verveelden en hoe ze daardoor allerlei dingen gingen doen. Maar dat zegt weinig: misschien verveelden hun leeftijdsgenoten die in de goot liggen, zich vroeger ook wel. Verveling lijkt me geen garantie voor succes. Sterker nog: dat verveling niet per se goed is, bleek uit een studie naar drugsgebruik onder Britse scholieren. De onderzoekers waren benieuwd waarom kinderen wel of niet voor drugs kozen. Hun vermoeden was dat jongeren er vooral graag bij wilden horen en drugs namen omdat ‘de rest het ook deed’. Tot hun verbazing zeiden de meeste kinderen echter dat ze drugs gebruikten omdat ze zich verveelden en er verder geen reet te doen was.

Ook interessant zijn onderzoeken die kijken wat kinderen doen als ze zich vervelen op school. Leerlingen blijken drie verschillende strategieën te volgen om met verveling om te gaan. Allereerst zijn er de beschouwers: als deze kinderen iets saai vinden, bedenken ze zelf waarom het onderwerp belangrijk is en dwingen zichzelf om toch mee te doen. Daarnaast heb je de critici, die in actie komen als ze zich vervelen: zij vragen hun leraar bijvoorbeeld om een wat uitdagendere taak. Ten slotte zijn er de ontwijkers, die iets anders gaan doen als ze zich vervelen. Zij gaan met een vriend kletsen of stiekem een spelletje doen. Je kunt je voorstellen dat kinderen thuis dezelfde strategieën inzetten als ze zich vervelen. Denken ze na over waarom ze zich vervelen, vragen ze om hulp, of gaan ze iets anders doen? Eén van de strategieën blijkt beter te werken dan de andere twee, want verschillende studies tonen aan dat de beschouwers zich minder vaak vervelen. Ook doen deze kinderen het beter op school en waarschijnlijk grijpen ze minder snel naar drugs uit verveling.

Misschien moet ik Tex deze zomer dus maar eens een paar saaie dagen bezorgen. Niet omdat hij zal opbloeien door het vervelen zelf, maar omdat het belangrijk is hem te leren hoe hij ermee kan omgaan.

Wiskundige Ionica Smeets (35) is wiskundige en hoogleraar wetenschapscommunicatie. Ze woont samen met Han en moeder van Tex (4) en kersverse baby Rifka. 

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >