Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: vaderschapsverlof.

 

Mijn vriend Han (die altijd moppert dat hij niet op de foto mag bij deze rubriek, maar stellen jullie je maar een soort George Clooney voor) nam bij de geboorte van Tex ruim twee weken vakantie en ik weet nog hoe jammer we het allebei vonden toen hij daarna weer aan het werk moest. Toen Rifka kwam, wisselde Han net van baan en daardoor kon hij vijf weken thuisblijven in de kraamtijd.

Nederland ver onder het gemiddelde

We hadden geluk dat dit allemaal kon, want het officiële vaderschapsverlof in Nederland is twee dagen. Ter vergelijking: Japan heeft 52 weken, Frankrijk 28 weken en Duitsland 9 weken. Er bestaan landen waar het nog treuriger is: Zwitserse vaders krijgen nul dagen vrij. Maar Nederland bungelt met zijn twee dagen vaderschapsverlof ver onder het gemiddelde van acht weken in welvarende landen.

En dat is jammer. In de eerste plaats voor ons, de moeders. Hele reeksen studies laten namelijk zien dat mannen die langer vaderschapsverlof hebben op de lange termijn meer in het huishouden en aan de opvoeding doen. En dat zorgt er dan weer voor dat de bijbehorende moeders meer kunnen werken.

Muntje gooien

Nu kun je je afvragen of dit verschil domweg komt doordat vaders die meer verlof nemen nu eenmaal tot een ander soort mannen behoren dan degenen die de dag na de bevalling alweer lekker op de zaak staan. Dat is lastig te testen; je kunt voor een wetenschappelijk onderzoek niet een hele groep vaders uitkiezen en met een muntje opgooien bepalen wie van hen een paar weken thuisblijft en wie er weer snel aan het werk gaat, om daarna te kijken wat het verschil is tussen die twee willekeurig gekozen groepen. Toch vonden Noorse onderzoekers een truc die lijkt op muntje gooien. In 1993 veranderde de Noorse wet, waardoor een paar weken vaderschapsverlof ineens financieel zeer aantrekkelijk werd. Vóór die wet nam een schamele 4 procent van de vaders verlof op, twee jaar later was dat 70 procent. De onderzoekers keken naar vaders die net voor én net na de wetswijziging een kind kregen. Wat bleek: de vaders die na de wetswijziging massaal verlof namen, deden jaren later nog steeds vaker de was en hadden minder vaak ruzie met hun vrouw over het huishouden.

Elk weekend de was

Dat minder ruzie is maar een van de voordelen voor mannen. Meer verlof betekent meer betrokkenheid bij hun kinderen, een stabielere relatie en uiteindelijk meer levensgeluk. En wie wil dat nou niet? Han heeft in elk geval geen seconde spijt van het verlof dat hij door de lullige regels dan maar op eigen kosten heeft opgenomen. En ik ben reuze blij dat hij niet alleen een superleuke vader is, maar dat hij ook elk weekend de was doet.

Ionica Smeets (36) is wiskundige en hoogleraar wetenschapscommunicatie. Ze woont samen met Han en is moeder van Tex (5) en Rifka (1).

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >