Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: Waarom er meer jongens dan meisjes geboren worden.

Onzin

“Zeg Smeets, weet jij waarom er meer jongens dan meisjes worden geboren?” vroeg een gepensioneerde bioloog me tijdens de lunch. Ik mompelde dat jongens iets meer kans hebben om te overlijden in hun kindertijd en dat die scheve verhouding bij de geboorte zorgt voor een evenwicht op vruchtbare leeftijd. “Onzin”, baste mijn collega. “Jij weet duidelijk niets van biologie. Terwijl het zo simpel is. Jongens komen van een spermacel met een Y-chromosoom, meisjes van sperma met een X-chromosoom. En een Y-chromosoom is lichter dan een X-chromosoom. Daardoor kan jongenssperma net wat sneller zwemmen en worden er dus meer jongens geboren.” Toen ik dit verhaal een paar dagen later opzocht, bleek het helemaal niet te kloppen.

 

Er bleek geen verschil in snelheid

De theorie over sneller jongenssperma stamt uit de jaren zestig toen biologen onder de microscoop sperma bestudeerden. Ze zagen zaadcellen met verschillende snelheden en concludeerden dat dit vast iets te maken had met een verschil in die chromosomen. Mijn gepensioneerde collega had deze theorie geleerd in zijn studietijd. Alleen kwamen er daarna nieuwere technieken waarmee spermacellen veel beter te bestuderen waren. En toen bleek er geen verschil tussen de snelheid van spermacellen met een X-chromosoom en een Y-chromosoom. Daar ging deze theorie dus. En toch worden er wel degelijk iets meer jongens dan meisjes geboren: 51 procent jongens en 49 procent meisjes. Hoe komt dit dan wél, als het niet aan sneller sperma ligt? Ik mailde de bioloog die met het verhaal kwam. Hij was verrukt dat het niet waar bleek. Zo zijn wetenschappers, dolblij als je hen wijst op iets dat niet klopt, want dan kunnen ze weer iets nieuws ontdekken.

 

Gloednieuw onderzoek

Een paar dagen later meldde hij zich met een gloednieuw Amerikaans onderzoek dat de verhouding tussen jongens en meisjes tijdens de zwangerschap in kaart bracht. Wat blijkt: bij de bevruchting is de verhouding keurig 50/50. Dat betekent dat het verschil tijdens de zwangerschap moet ontstaan. De Amerikaanse onderzoekers beschrijven het verschil in overlevingskansen van mannelijke en vrouwelijke embryo’s in de verschillende trimesters. Uiteindelijk blijken vrouwelijke embryo’s een net iets grotere kans te hebben om te overlijden in de buik. En daarom worden er meer jongens geboren. Als je zwanger bent van een meisje, raak dan vooral niet in paniek van dit resultaat. De kans dat er iets misgaat is gelukkig klein. Bovendien heeft een dochter op de lange termijn juist betere overlevingskansen: vrouwen leven gemiddeld langer. In Nederland is slechts 46 procent van de 65-plussers man en bij de 90-plussers zijn er nog maar 26 procent mannen over. Al word ik hier dan weer verdrietig van als ik naar mijn vriend en zoon kijk. 

 

Ionica Smeets (36) is wiskundige en hoogleraar wetenschapscommunicatie. Ze woont samen met Han en is moeder van Tex (5) en Rifka (1).

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >