alles over wespen
Beeld: Pixabay

Menigeen is panisch voor deze geel-zwarte stekers, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Zo ga je om met een wespensteek (en nog beter: zo voorkom je het).

Onlangs was het al in het nieuws: wespenbestrijders zijn momenteel drukker dan druk met het bestrijden van wespennesten. Meestal begint de overlast pas later in augustus, maar door het warme, droge weer hebben veel koninginnen al succesvol een nest kunnen vormen. En dat betekent: een wespenplaag, al vroeger in de zomer.

More content below the advertising

 

Zo voorkom je een wespensteek

Veel mensen zijn geneigd om druk met hun armen te gaan zwaaien als ze een wesp in hun buurt – of dat van hun kind – signaleren. Beter is het om rustig te blijven, uiteindelijk vliegen ze vanzelf weer weg. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Volgens entomoloog Marcel Dicke van de Universiteit van Wageningen moeten we niet zo bang zijn voor deze beestjes, zo vertelde hij eerder al aan RTL Nieuws: "Het zijn hele mooie en interessante dieren. Van sommige wespensoorten is bijvoorbeeld bekend dat ze elkaar individueel herkennen aan de geel-zwart patronen op hun kop. We moeten ze gewoon niet zo eng vinden. Ze doen echt niets, tenzij ze klem komen te zitten, dan steken ze." Kijk dus eerst goed voordat je ergens gaat zitten en maak geen onverwachte bewegingen als je er eentje spot.

 

LEES OOK
DE DEUR UIT: Dit moet je doen als je kind gestoken is door een mug, wesp, mier of teek >

 

Een wespensteek behandelen

Een wespensteek herken je aan een felle, stekende pijn. De huid waar je gestoken bent wordt dik en rood. Op de plek van de steek zie je vaak een klein gaatje. Bij het steken laat de wesp een giftige stof in het lichaam achter. Meestal veroorzaakt dit gif alleen op de plek van de steek klachten, zoals zwelling, pijn en jeuk. Koel de plek zo snel mogelijk met een natte doek. Je kunt een zalf met menthol of Calendula gebruiken tegen de jeuk.

 

Allergische reactie

Bij sommige mensen treedt er na een wespensteek een allergische reactie op. Wees alert op braken, misselijkheid, diarree, moeite met slikken en benauwdheid. Bel dan meteen de huisarts of 112. In ernstige gevallen kan iemand met een allergische reactie in een levensbedreigende shock raken. Als je weet dat je allergisch bent voor wespensteken, dan is het belangrijk om altijd een adrenaline-pen (soort injectie) bij je te dragen.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
goudeerlijke-uitspraken-van-kinderen

Eerlijkheid duurt het langst, maar soms kunnen kinderen maar beter níet zeggen wat ze denken. Of wel. En dan mogen wij daar weer kostelijk om lachen.

Dus...

More content below the advertising

 

Was alles in het leven maar zo makkelijk.

 

Wie wil dat nou niet?

 

En. Bedankt.

 

Lees ook
10x waarom deze kinderen nog slimmer zijn dan Einstein >

 

Stiekem wel een applausje waard.

 

Ok. Weten we dat ook weer.

 

En jij maar denken dat je een grapje maakt.

 

Die heeft wat uit te leggen. Of?

 

Ach, wat boeit het ook ;-)

 

Nu al een uitgesproken gevoel voor mode.

Bron: boredpanda

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >