alles over wespen
Beeld: Pixabay

Menigeen is panisch voor deze geel-zwarte stekers, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Zo ga je om met een wespensteek (en nog beter: zo voorkom je het).

Onlangs was het al in het nieuws: wespenbestrijders zijn momenteel drukker dan druk met het bestrijden van wespennesten. Meestal begint de overlast pas later in augustus, maar door het warme, droge weer hebben veel koninginnen al succesvol een nest kunnen vormen. En dat betekent: een wespenplaag, al vroeger in de zomer.

 

Zo voorkom je een wespensteek

Veel mensen zijn geneigd om druk met hun armen te gaan zwaaien als ze een wesp in hun buurt – of dat van hun kind – signaleren. Beter is het om rustig te blijven, uiteindelijk vliegen ze vanzelf weer weg. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Volgens entomoloog Marcel Dicke van de Universiteit van Wageningen moeten we niet zo bang zijn voor deze beestjes, zo vertelde hij eerder al aan RTL Nieuws: "Het zijn hele mooie en interessante dieren. Van sommige wespensoorten is bijvoorbeeld bekend dat ze elkaar individueel herkennen aan de geel-zwart patronen op hun kop. We moeten ze gewoon niet zo eng vinden. Ze doen echt niets, tenzij ze klem komen te zitten, dan steken ze." Kijk dus eerst goed voordat je ergens gaat zitten en maak geen onverwachte bewegingen als je er eentje spot.

 

LEES OOK
DE DEUR UIT: Dit moet je doen als je kind gestoken is door een mug, wesp, mier of teek >

 

Een wespensteek behandelen

Een wespensteek herken je aan een felle, stekende pijn. De huid waar je gestoken bent wordt dik en rood. Op de plek van de steek zie je vaak een klein gaatje. Bij het steken laat de wesp een giftige stof in het lichaam achter. Meestal veroorzaakt dit gif alleen op de plek van de steek klachten, zoals zwelling, pijn en jeuk. Koel de plek zo snel mogelijk met een natte doek. Je kunt een zalf met menthol of Calendula gebruiken tegen de jeuk.

 

Allergische reactie

Bij sommige mensen treedt er na een wespensteek een allergische reactie op. Wees alert op braken, misselijkheid, diarree, moeite met slikken en benauwdheid. Bel dan meteen de huisarts of 112. In ernstige gevallen kan iemand met een allergische reactie in een levensbedreigende shock raken. Als je weet dat je allergisch bent voor wespensteken, dan is het belangrijk om altijd een adrenaline-pen (soort injectie) bij je te dragen.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >