‘Ik erger me aan het gedrag van de kinderen (9 en 11) van onze beste vrienden’

10.07.2018 13:03
Els en Do

Ik erger me aan het gedrag van de kinderen (9 en 11) van onze beste vrienden. Als ik sushi en andere dure hapjes maak, plunderen ze de schalen leeg en proppen alles in hun mond. Onze vrienden vinden dat blijkbaar prima. Ik vind het lastig dit onderwerp aan te snijden. Intussen beginnen onze kinderen die jongetjes na te doen.
 

ELS & DO: U kunt het probleem lafjes vermijden door te zeggen dat u liever zonder kinderen borrelt. Een andere optie: u zet een kindertafel neer, met hapjes, snoepjes, spelletjes en strips. En dan spreekt u de kinderen rechtstreeks aan. Dat hoeft op hun leeftijd echt niet via de ouders te gebeuren. U zoomt op ze in als een adelaar en zegt duidelijk maar vrolijk dat deze tafel verboden terrein is voor volwassenen. En dat de volwassenentafel verboden terrein is voor hen.
 

Gedrag

Dat vrolijke is essentieel. Daarmee staat of breekt de sfeer. C’est le ton qui fait la musique, wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken.

Eén ding: wend u niet alleen tot de kinderen van uw vrienden, maar ook tot uw eigen kroost. Dat maakt het makkelijker te verteren voor de andere ouders met wie u vervolgens behaaglijk aan de wijn en de peperdure sushi gaat.

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >