Hoeveel suiker mag een kind per dag?

26.06.2018 13:45
hoeveel suiker per dag kind Beeld: Unsplash

Tuurlijk, je weet dat er veel suiker zit in snoep en koekjes, maar vergeet ook de verborgen suikers niet. Want hoeveel suiker mag een kind eigenlijk per dag?

Volgens onderzoek van de American Heart Association mogen kinderen tussen de 2 en 18 jaar niet meer dan zes theelepels suiker (dit komt overeen met 25 gram en 100 calorieën) per dag binnenkrijgen. Dit advies moet ouders helpen bij het verminderen van de suikerinname van hun kinderen. En da’s niet voor niets: door je te houden aan deze aanbevolen maximale hoeveelheid suiker wordt het risico op gewichtstoename, obesitas, een hoog cholesterol en leverziekte bij kinderen flink verminderd. Overigens richt dit onderzoek zich op toegevoegde (vrije) suikers, dus niet op natuurlijke suikers die in producten als fruit en brood zitten.

 

Lees ook
29 dingen die ik denk bij de tandarts >

 

Zes suikerklontjes

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie geeft een advies voor de inname van suikers. En die richtlijn luidt dat de inname van vrije suikers niet meer dan 10% van je totale calorie-inname mag zijn. Overigens blijkt uit onderzoek van Public Health England dat kinderen drie keer meer suiker binnenkrijgen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid volgens de richtlijnen, zo berichtte The Guardian. ‘Kinderen van 5 jaar moeten niet meer dan 19 gram suiker – wat gelijk staat aan 5 suikerklontjes – per dag gebruiken, maar het is makkelijk om daar overheen te gaan’, zo zegt een woordvoerder van Public Health England. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar is 24 gram – 6 klontjes – het maximum, volgens dit Britse gezondheidsinstituut.

 

Boosdoeners

In Nederland is er nog geen officiële maximale hoeveelheid suiker in voeding opgesteld. Volgens het Diabetesfonds krijgen Nederlanders gemiddeld 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen. Boosdoeners zijn vooral de toegevoegde suikers in frisdrank, vruchtensap, koek en snoep.

 

Minderen met suiker

Wil je dat je kinderen minder suiker binnenkrijgen? Begin allereerst met simpele dingen: geen suiker meer in de thee en minder snoepen. Laat je kinderen wat vaker water drinken in plaats van vruchtensap of (aanmaak)limonade. Scan daarnaast verpakkingen in de supermarkt op de aanwezigheid van (verborgen) suikers. Vaak worden daar andere termen voor gebruikt dan het woord suiker. Let bijvoorbeeld op de termen glucose, maïsmoutstroop, maltodextrine, dextrose, agavesiroop en melasse. 

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >