hoeveel suiker per dag kind
Beeld: Unsplash

Tuurlijk, je weet dat er veel suiker zit in snoep en koekjes, maar vergeet ook de verborgen suikers niet. Want hoeveel suiker mag een kind eigenlijk per dag?

Volgens onderzoek van de American Heart Association mogen kinderen tussen de 2 en 18 jaar niet meer dan zes theelepels suiker (dit komt overeen met 25 gram en 100 calorieën) per dag binnenkrijgen. Dit advies moet ouders helpen bij het verminderen van de suikerinname van hun kinderen. En da’s niet voor niets: door je te houden aan deze aanbevolen maximale hoeveelheid suiker wordt het risico op gewichtstoename, obesitas, een hoog cholesterol en leverziekte bij kinderen flink verminderd. Overigens richt dit onderzoek zich op toegevoegde (vrije) suikers, dus niet op natuurlijke suikers die in producten als fruit en brood zitten.

More content below the advertising

 

Lees ook
29 dingen die ik denk bij de tandarts >

 

Zes suikerklontjes

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie geeft een advies voor de inname van suikers. En die richtlijn luidt dat de inname van vrije suikers niet meer dan 10% van je totale calorie-inname mag zijn. Overigens blijkt uit onderzoek van Public Health England dat kinderen drie keer meer suiker binnenkrijgen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid volgens de richtlijnen, zo berichtte The Guardian. 'Kinderen van 5 jaar moeten niet meer dan 19 gram suiker - wat gelijk staat aan 5 suikerklontjes - per dag gebruiken, maar het is makkelijk om daar overheen te gaan', zo zegt een woordvoerder van Public Health England. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar is 24 gram – 6 klontjes – het maximum, volgens dit Britse gezondheidsinstituut.

 

Boosdoeners

In Nederland is er nog geen officiële maximale hoeveelheid suiker in voeding opgesteld. Volgens het Diabetesfonds krijgen Nederlanders gemiddeld 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen. Boosdoeners zijn vooral de toegevoegde suikers in frisdrank, vruchtensap, koek en snoep.

 

Minderen met suiker

Wil je dat je kinderen minder suiker binnenkrijgen? Begin allereerst met simpele dingen: geen suiker meer in de thee en minder snoepen. Laat je kinderen wat vaker water drinken in plaats van vruchtensap of (aanmaak)limonade. Scan daarnaast verpakkingen in de supermarkt op de aanwezigheid van (verborgen) suikers. Vaak worden daar andere termen voor gebruikt dan het woord suiker. Let bijvoorbeeld op de termen glucose, maïsmoutstroop, maltodextrine, dextrose, agavesiroop en melasse. 

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >