hoeveel suiker per dag kind
Beeld: Unsplash

Tuurlijk, je weet dat er veel suiker zit in snoep en koekjes, maar vergeet ook de verborgen suikers niet. Want hoeveel suiker mag een kind eigenlijk per dag?

Volgens onderzoek van de American Heart Association mogen kinderen tussen de 2 en 18 jaar niet meer dan zes theelepels suiker (dit komt overeen met 25 gram en 100 calorieën) per dag binnenkrijgen. Dit advies moet ouders helpen bij het verminderen van de suikerinname van hun kinderen. En da’s niet voor niets: door je te houden aan deze aanbevolen maximale hoeveelheid suiker wordt het risico op gewichtstoename, obesitas, een hoog cholesterol en leverziekte bij kinderen flink verminderd. Overigens richt dit onderzoek zich op toegevoegde (vrije) suikers, dus niet op natuurlijke suikers die in producten als fruit en brood zitten.

 

Lees ook
29 dingen die ik denk bij de tandarts >

 

Zes suikerklontjes

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie geeft een advies voor de inname van suikers. En die richtlijn luidt dat de inname van vrije suikers niet meer dan 10% van je totale calorie-inname mag zijn. Overigens blijkt uit onderzoek van Public Health England dat kinderen drie keer meer suiker binnenkrijgen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid volgens de richtlijnen, zo berichtte The Guardian. 'Kinderen van 5 jaar moeten niet meer dan 19 gram suiker - wat gelijk staat aan 5 suikerklontjes - per dag gebruiken, maar het is makkelijk om daar overheen te gaan', zo zegt een woordvoerder van Public Health England. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar is 24 gram – 6 klontjes – het maximum, volgens dit Britse gezondheidsinstituut.

 

Boosdoeners

In Nederland is er nog geen officiële maximale hoeveelheid suiker in voeding opgesteld. Volgens het Diabetesfonds krijgen Nederlanders gemiddeld 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen. Boosdoeners zijn vooral de toegevoegde suikers in frisdrank, vruchtensap, koek en snoep.

 

Minderen met suiker

Wil je dat je kinderen minder suiker binnenkrijgen? Begin allereerst met simpele dingen: geen suiker meer in de thee en minder snoepen. Laat je kinderen wat vaker water drinken in plaats van vruchtensap of (aanmaak)limonade. Scan daarnaast verpakkingen in de supermarkt op de aanwezigheid van (verborgen) suikers. Vaak worden daar andere termen voor gebruikt dan het woord suiker. Let bijvoorbeeld op de termen glucose, maïsmoutstroop, maltodextrine, dextrose, agavesiroop en melasse. 

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

niet alles hoeft te delen
Beeld: Pixabay

‘Samen spelen, samen delen’, krijgen kinderen al vroeg te horen. Maar van moeder Jorrie hoeven haar kinderen niet alles te delen. Ze legt uit waarom.

Scary Mommy-blogger Jorrie Varney is moeder van twee kinderen. Haar dochtertje sleept altijd een tasje met kleine poppetjes met zich mee. En nee, die hoeft ze van Jonnie niet per se te delen met andere kinderen, schrijft ze: ‘Ik zie heus wel de verbaasde blikken van andere ouders als ze mij horen zeggen dat ze het niet hoeft te delen als ze dat niet wil. Het gaat tegen de sociale codes in, maar zo doen wij het. ‘Mijn is dijn’ is geen concept dat ik als ouder per definitie ondersteun.’

 

Grenzen respecteren

Jorrie vervolgt met de stelling dat we als volwassenen ook niet zomaar alles delen. ‘Dus waarom wordt dat van kinderen wel verwacht? We moeten ze toch ook het stellen van grenzen en respect voor anderen bijbrengen? Als een kind tegen een ander kind ‘nee’ zegt, dan moeten ze dat toch respecteren? Ze hebben geen recht op het speelgoed van een ander, alleen omdat ze het zien en interessant vinden.’ Volgens de blogger zijn grenzen gezond en wordt door kinderen de kans te geven om zelf keuzes te maken hun autonomie vergroot. ‘Wij als ouders moeten onze kinderen begeleiden. We zijn leraren, geen dictators.’

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Moeder krijgt commentaar op de inhoud van haar winkelwagen >

 

Twee kanten

De schrijfster benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: ‘Soms zijn mijn kinderen overstuur als een ander kind niet wil delen. Dat geeft ons de kans om te praten over het begrip ‘toestemming geven’. Mijn kinderen leren dat ze niet zomaar recht hebben op iets, puur omdat ze het willen. Dat is niet hoe de wereld werkt. Delen is heel aardig en ik zal het altijd aanmoedigen, maar alleen als mijn kinderen zich daar goed bij voelen. Ze weten dat het hun keuze is, en dat er geen consequenties aan zitten als ze iets voor zichzelf willen houden. Ik steun hun keuzes, zelfs als ze hun koekjes niet met mij willen delen.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

hoeveel kind drinken per dag
Beeld: Pixabay

Veel ouders hebben met hun kinderen strijd over het avondeten (‘nog één hapje broccoli!’), maar het is minstens zo belangrijk dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Zo veel moet jouw kind per dag drinken.

Kinderen verschillen van elkaar als dag en nacht, ook in hun drinkgedrag en –behoefte. Waar het ene kind een enorme dorstlap is en makkelijk drie glazen water achter elkaar weg tikt, moet je een ander kind er steeds aan herinneren om z’n glas leeg te drinken. Maar wat hebben kinderen nou echt nodig?

 

Baby’s

Baby’s tot 1 jaar drinken zeker de eerste vier maanden alleen melk – hetzij kunstvoeding of borstvoeding. De richtlijn hiervoor geldt: 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Een baby van 5 kilo heeft dus 750 ml per dag nodig. Maar dit is geen strikt voorschrift. Baby’s voelen zelf heel goed aan hoeveel ze moeten en willen drinken. En de ene baby drinkt nu eenmaal meer dan de ander. Bij borstvoeding is het wat lastiger in te schatten hoeveel een zuigeling binnenkrijgt, maar de volle plasluiers zijn een goede indicatie of je kind voldoende drinkt. Wees alert op suf gedrag, een droge mond of het ontbreken van dikke tranen bij het huilen.

 

Lees ook
7x waterspelletjes met kinderen >

 

Peuters tot 4 jaar

Ook bij oudere kinderen wordt er gekeken naar het gewicht. Hierbij geldt volgens kinderartsen dan: 1 liter voor de eerste 10 kilo, plus 50ml voor elke kilo die daar bovenop komt. Weegt je peuter 15 kilo, dan komt dat neer op 1,25 liter per dag. Dit komt neer op zo’n 5 á 6 glazen per dag -  dit is inclusief de 2 glazen melk die tot vier jaar worden aangeraden om dagelijks te drinken.

 

Kinderen vanaf 4 jaar

Volgens het Voedingscentrum moeten kinderen vanaf 4 jaar zo’n 1 tot 1,5  liter vocht per dag drinken. Voor kinderen tot 8 jaar geldt het advies dat hiervan 300 ml een melkproduct moet zijn. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar moet dat 450 ml zijn. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12 – goed voor de botgezondheid en de stofwisseling. Voor alle leeftijden geldt dat er met warm weer altijd extra drinken gegeven mag worden. Dat kan ook in de vorm van vochtrijke snacks zijn, zoals watermeloen, sinaasappels of waterijsjes.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >