‘Hoe weten we wie de echte vriendjes zijn van onze zoon (9)?’

30.07.2019 13:18
Els en Do echte vriendjes van zoon Beeld: Shutterstock

Wij hebben een grote tuin, met een trampoline en een boomhut. Daardoor krijgen we elke dag de halve klas van mijn zoon (9) over de vloer. Hoe weten we of het echte vriendjes zijn of jongens die alleen maar willen profiteren?

Els en Do: Tja. U kunt natuurlijk de tuin sluiten, een slot op de hut hangen, de trampoline onklaar maken, en kijken wie er dan nog wil komen spelen. Maar waarom zou u eigenlijk? Wat doet het ertoe of het echte vrienden zijn of niet? Zolang ze niet de koelkast leegsnaaien, niet over de wc-­bril plassen en de boel niet terroriseren?
 

Gelegenheidsvriendschappen

Kinderen sluiten pijlsnel gelegenheidsvriendschappen, en daar is niets mis mee. Bij wie de vriendschap het diepste zit, maakt eigenlijk niet uit. Zolang uw zoon geen kinderen naar huis neemt die hij stom vindt en die hem stom vinden. In dat geval moet hij leren assertiever te zijn. Vraag hem voor de zekerheid af en toe of hij alle kinderen die bij hem spelen leuk vindt. Of hij zich niet gedwongen voelt sommige klasgenoten mee op sleeptouw te nemen.
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over achterbaks vriendinnetje van dochter >

 

Geniet

Verder moet u vooral blij zijn dat de kinderen heerlijk buitenspelen. Zet een kan water klaar en een schaal worteltjes (dan komen ze in ieder geval niet af op de catering) en trek u daarna terug op de bank en geniet van een boek, tijdschrift of het uitzicht op de tuin vol kinderen die zich uitstekend vermaken.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2019.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >