Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze keer: het achterbakse vriendinnetje.

Mijn tienjarige dochter is in de ban van een vriendinnetje dat ik een beetje achterbaks vind. Ze gaat al met jongens van de middelbare school om. Haar ouders houden geen toezicht, zij hebben het te druk met hun winkel.

Els is ervaringsdeskundige. En hoe. Haar zoon was jarenlang bevriend met de zoon van de rechterhand van Klaas Bruinsma. Die had ook een winkel, maar dan in drugs. Het enige waar het vriendje niet over loog was dat zijn vader was vermoord door een concurrerende bende. Met een stalen gezicht jatte hij Els’ koekjes- en limonadevoorraad. Els keek gefascineerd toe hoe professioneel het jochie geld telde bij Monopoly. Alsof-ie kassier was in het casino. Terwijl bij hem thuis beslist geen Monopoly werd gespeeld. Hold your friends close, but your enemies closer, dacht Els. Ze vreesde dat de vriendschap ondergronds zou gaan als ze hem verbood. Ze opende haar hart voor het vriendje, probeerde te zien wat haar zoon zo leuk aan hem vond en ontdekte dat hij eigenlijk best lief was. Ze zei: “Ik weet heus wel dat jij tegen mij liegt, maar ik vind je toch een schat.” En dat was ook zo.

 

Beidt uw tijd tot de brugklas

Haar zoon voelde zich begrepen door zijn moeder. Daardoor stond hij ook open voor Els’ bezwaren tegen de vriendschap. Hij begreep waarom ze grenzen trok, en accepteerde die. Die grenzen hielden in dat hij alleen met zijn vriendje om mocht gaan onder haar dak. Hij mocht niet bij hem logeren. Andersom was het jongetje altijd welkom bij Els. Ze nam hem zelfs mee op vakantie. Toen de jongens naar de brugklas gingen wachtte Els tot ze wist welke school het vriendje verkoos en  stuurde haar zoon toen naar een andere. Onmiddellijk verwaterde de vriendschap. Tegenwoordig boert de jeugdvriend goed in de drugshandel. Want dat heeft hij meegekregen van thuis. Zijn moeder schijnt erg trots op hem te zijn. De moraal van dit verhaal: vertrouw op uw opvoeding, en beidt uw tijd tot de brugklas. 

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >