Vrolijke opvoedtantes Els en Do over achterbaks vriendinnetje van dochter

05.04.2017 11:35

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze keer: het achterbakse vriendinnetje.

Mijn tienjarige dochter is in de ban van een vriendinnetje dat ik een beetje achterbaks vind. Ze gaat al met jongens van de middelbare school om. Haar ouders houden geen toezicht, zij hebben het te druk met hun winkel.

Els is ervaringsdeskundige. En hoe. Haar zoon was jarenlang bevriend met de zoon van de rechterhand van Klaas Bruinsma. Die had ook een winkel, maar dan in drugs. Het enige waar het vriendje niet over loog was dat zijn vader was vermoord door een concurrerende bende. Met een stalen gezicht jatte hij Els’ koekjes- en limonadevoorraad. Els keek gefascineerd toe hoe professioneel het jochie geld telde bij Monopoly. Alsof-ie kassier was in het casino. Terwijl bij hem thuis beslist geen Monopoly werd gespeeld. Hold your friends close, but your enemies closer, dacht Els. Ze vreesde dat de vriendschap ondergronds zou gaan als ze hem verbood. Ze opende haar hart voor het vriendje, probeerde te zien wat haar zoon zo leuk aan hem vond en ontdekte dat hij eigenlijk best lief was. Ze zei: “Ik weet heus wel dat jij tegen mij liegt, maar ik vind je toch een schat.” En dat was ook zo.

 

Beidt uw tijd tot de brugklas

Haar zoon voelde zich begrepen door zijn moeder. Daardoor stond hij ook open voor Els’ bezwaren tegen de vriendschap. Hij begreep waarom ze grenzen trok, en accepteerde die. Die grenzen hielden in dat hij alleen met zijn vriendje om mocht gaan onder haar dak. Hij mocht niet bij hem logeren. Andersom was het jongetje altijd welkom bij Els. Ze nam hem zelfs mee op vakantie. Toen de jongens naar de brugklas gingen wachtte Els tot ze wist welke school het vriendje verkoos en  stuurde haar zoon toen naar een andere. Onmiddellijk verwaterde de vriendschap. Tegenwoordig boert de jeugdvriend goed in de drugshandel. Want dat heeft hij meegekregen van thuis. Zijn moeder schijnt erg trots op hem te zijn. De moraal van dit verhaal: vertrouw op uw opvoeding, en beidt uw tijd tot de brugklas. 

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.