Help, mijn kind wil vloggen!

26.04.2019 14:31

Enzo Knol, Onnedi, Dylan Haegens: namen die je vast wel keer voorbij hoort komen. Niet zo gek ook, want vloggers zijn immens populair. Maar wat nu als je kind zelf wil gaan vloggen? Hieronder een aantal tips.

Wat houdt vloggen in?

Je pakt een camera, vertelt wat je doet zo op een dag, monteert wat, plaatst de video op YouTube en klaar ben je: vloggen lijkt misschien simpel, maar dat is ’t natuurlijk niet. Zet daarom samen met je kind op een rij wat vloggen precies inhoudt: naast discipline om de video’s te editen, is het namelijk ook belangrijk dat je kind op de hoogte is van de mogelijke gevolgen als zo’n persoonlijke video op internet staat.

  • Als-ie besluit om, net zoals alle populaire vloggers, kijkers mee te nemen in z’n dagelijkse leven, dan heeft-ie minder privacy
  • Je bent altijd en overal online, ook (en misschien zelfs juist) op de momenten dat je er liever geen camera bij hebt
  • Mensen kunnen na het zien van de video een mening over je vormen – kan je kind die mogelijke reacties aan? 

 

Lees ook
Roos: ‘Mijn zoon is vlogger, maar ik wil niet in onderbroek voor de camera’ >

 

Grenzen stellen

Met bovenstaande punten in gedachten, kunnen jullie samen egels opstellen. Misschien is het wel een idee om in plaats van elke dag, één keer in de week te filmen? Zo voorkom je dat je kind de hele dag met een camera in z’n hand loopt en geen tijd meer heeft voor andere dingen. Meer tips: 

  • Zorg ervoor dat je de video altijd eerst te zien krijgt voor hij op internet komt te staan
  • Spreek goed met elkaar af wat en welke momenten wel en niet gefilmd mogen worden
  • En dat geldt ook voor de vriendjes van je kind: vindt iedereen het net zo leuk als jij om de hele dag gefilmd te worden en zo nee, hoe gaat je kind dit oplossen?
  • Kijk ook eens samen naar vloggers. Zo weet je precies waar je kind zich mee bezighoudt en kunnen jullie met elkaar bespreken waar de grenzen liggen

 

De voordelen

Logisch dat je het Spaans benauwd krijgt als je kind z’n hele hebben en houwen op internet wil gooien, maar er zitten ook genoeg voordelen aan vloggen. Zo kan het helpen om angsten te overwinnen tijdens presentaties: het kan goed zijn voor het zelfvertrouwen én voor de creativiteit van je kind. Ook kan je kind hierdoor meer technische kennis opdoen. En jij hebt weer leuke video’s voor later.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >