Gratis kinkhoestvaccin voor zwangere vrouwen

12.12.2019 13:01
kinkhoest prik

Vanaf 16 december kunnen zwangere vrouwen bij het consultatiebureau gratis de vaccinatie tegen kinkhoest halen, die ook wel de 22-wekenprik genoemd wordt. Met een vaccinatie tijdens de zwangerschap is de baby meteen de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan die wel 3 tot 4 vier maanden kunnen duren. Daarom wordt de ziekte ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd.

In Nederland krijgen gemiddeld 170 baby’s per jaar kinkhoest en worden er 120 baby’s in het ziekenhuis opgenomen.

 

Wat zijn de symptomen?

Meestal begint kinkhoest met klachten die lijken op een gewone neusverkoudheid. Daarna begint het hoesten, waarbij taai slijm wordt opgehoest. Er kan ook sprake zijn van een piepende inademing, braken en uiteindelijk longontsteking.

Bij volwassenen en kinderen die gevaccineerd zijn tegen kinkhoest, gaat het meestal alleen om langdurig hoesten. Bij heel jonge baby’s kan kinkhoest echter heel gevaarlijk zijn. Zij kunnen stoppen met ademhalen of blauw verkleuren, zonder daarbij veel te hoesten.

 

Is het besmettelijk?

Zeker. Je besmet iemand anders via het hoesten. Voor pasgeboren kleintjes is de grootste kans om besmet te raken via de moeder, gevolgd door oudere broertjes en zusjes. Je kan meerdere malen in je leven kinkhoest krijgen.

 

Lees ook:
‘Steeds minder ouders laten kind vaccineren, hierdoor worden meer kinderen ziek’ >

 

Inenten

In Nederland krijgen alle kinderen sinds 1957 een vaccinatie aangeboden tegen kinkhoest. Het vaccin geeft bescherming voor een aantal jaren, maar niet volledig. Bovendien neemt het aantal gevallen van kinkhoest de laatste jaren toe.

Bij jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt, kan de ziekte heel ernstig zijn. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om zich al tijdens hun zwangerschap te vaccineren, zodat hun baby meteen vanaf de geboorte beschermd is. Na de vaccinatie maakt een zwangere vrouw antistoffen aan, die via de placenta naar haar ongeboren baby gaan. Daardoor heeft een baby voldoende antistoffen voor de eerst maanden van zijn leven. Bovendien beschermt de prik ook de moeder; zij kan geen kinkhoest krijgen en anderen besmetten.

 

22-wekenprik

De vaccinatie wordt gegeven vanaf de 22e week van de zwangerschap en wordt daarom ook wel de 22-wekenprik genoemd. Zwangere vrouwen krijgen informatie over het vaccin van hun verloskundige en moeten zelf een afspraak maken op het consultatiebureau.

Het wil overigens niet zeggen dat je baby na de geboorte dan geen kinkhoest kan krijgen, maar die kans is wel een stuk kleiner. Bij zwangeren beschermt het vaccin het ongeboren kind namelijk voor 90 procent. Krijgt je kind de ziekte toch in de eerste acht weken na de geboorte, dan verloopt die dankzij het vaccin minder ernstig.


Is het vaccin veilig?

Ja, want daar is veelvuldig onderzoek naar gedaan. Het vaccin kan volgens het RIVM geen schade toebrengen aan jou of je baby. Wel kun je, zoals bij alle inentingen, last krijgen van enkele bijwerkingen zoals hoofdpijn en een pijnlijk gevoel op de plek waar is geprikt.


Kosten

In andere landen, zoals Engeland, België, Spanje en de VS, worden vrouwen al enkele jaren ingeënt tegen kinkhoest tijdens hun zwangerschap.
In Nederland kon dit ook, maar waren de kosten voor eigen rekening. Vanaf 16 december 2019 loopt de vaccinatie dus via het Rijksvaccinatieprogramma en is het gratis.

Meer weten over de vaccinatie tijdens de zwangerschap? Kijk op 22wekenprik.nl

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22-wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb je klachten van neusverkoudheid (niezen of loopneus), keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen (zonder partner of kinderen) naar het consultatiebureau.

Bron:  RIVMRTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >